Учебната година започна и макар да нямаме пряко участие в нея, с интерес се информираме за това какво търсят наши приятели с деца, какво харесват родителите и какво изобщо се случва в образователната сфера в България.

Зарязваме стандартния маршрут на детски гради и училища, за да надникнем в ново, специално място за малчугани във Варна. Хубаво е да има алтернатива, която да съчетава игри, нови знания, деликатен подход към децата и качествено образование. Намираме всичко това и малко повече във „Funтазия”. Вратата ни отварят Поли и Иво, за да ни споделят как се прави нещо смислено в безсмисленото ни понякога ежедневие.

Как се роди идеята за “Funтазия” и дълъг път ли извървяхте от мечтата до вратата?

Поли:
Ние написахме приказка за това. Понеже идеята ни е изцяло приказна. Като любовта между нас, която я събуди. Но ни трябваше точно месец от запретването на ръкавите по сбъдването й до посрещането на първите ни гости на отворените врати. Иво е прекрасен, a аз преживях няколко сериозни емоционални кризи, доста неща се бяха струпали наведнъж в същия този кратък период, но Иво прави всичко много лесно, като на магия, като на FUNТАЗИЯ и се справихме. Смятам, че тепърва ни чака дълъг път. Вярвам в това, иначе нямаше да го правим.12027608_1485773955052377_3440556901746024049_nИво:
Тази идея не се роди – тя се прероди. Беше още нещо общо. Вероятно сме забравили да го мислим и е останало сред онези неща, за които човек търси момента. И в един от нашите моменти просто се сетихме. Ей така, докато пиехме сутрешното кафе заедно – аз във Варна, тя в София. Знаеш ли, че никоя идея не се материализира без заедност? Така умират добрите идеи – самотни. FUNтазия е място, което събира. Което материализира мечтанията и идеите на децата.

Има ли място за подобен бизнес в България и по-конкретно във Варна?

Поли:
Надявам се. Силно вярвам, че родителите разбират от какво имат нужда децата им, вслушват се в техните изказани и неизказани желания и се стремят да им осигурят най-доброто. Ако това не е така – всъщност не само такъв бизнес – много малко неща биха имали смисъл изобщо оттук насетне.
Ще ви разкажа за Маги, тя е на 5. Дойде на откриването, заедно с малкото си братче Петър, който е едва на 8 месеца. Цял ден имахме открити занимания, Маги беше на всяко едно от тях, а майка й ту приспиваше, ту хранеше Петърчо, ту наглеждаше Маги, която по нейни думи „е буйничка по принцип, а сега не може да я познае“. Маги няколко пъти идваше при мен, не за да ми се усмихне или нещо такова – а за да потърси конкретно очите ми, децата са така неподправено искрени, и да ми каже „Тук НАИСТИНА много ми харесва!“
На тръгване Маги ми подари чифт залепващи се обеци. Много са ми скъпи. Та в тази връзка, в България честно казано едва ли има място за подобен бизнес. Но със сигурност има много деца, имащи нужда от нашето МЕСТЕНЦЕ.12004886_1485772135052559_2834271653073178276_nИво:
Не! У нас нямаш време да мечтаеш, докато се мъчиш да оцеляваш. И в един момент, може би без да искаш – предаваш това на децата си.
С Поли правихме проучвания. Питахме родители какво им казват децата им, че правят в детската градина. Оказва се огромна мистерия – родителите не знаят как прекарва целия си ден тяхното дете в годините преди училище! В това число влизаме аз и Поли – нашите деца споделят неща от сорта „ядохме“, „спахме“, „стояхме на масичките“. Попитахме децата какво се прави преди лягане, след ставане, преди вечеря и т.н. – съвсем базови елементи от етикета на едно дете. Децата очакват пред вечеря детско, а след ставане – да ги карат с колата, но рядко се досещат за неща като миене на зъбките и ръчичките. 12003273_1485720425057730_3717262440436147030_n
Аз съм наясно какво се харчи – барче с ресторант и детски кът с мек под и аниматор. Отговорността се свежда до това на входа и изхода децата да са живи и сравнително здрави, като синините са нормално поносима маркировка. Моят син от такива места се научи да се бие за играчки. Един ден се замислих, че подовата настилка на тези места е по-скъпа от месечната заплата на злочестия аниматор, който месец по-рано е бил я камериерка, я пиколо по курортите. На него давам детето си за няколко часа, в което това дете е активно и готово да научи нещо полезно – например, че ако може да се откаже от една играчка, за да спечели нов приятел – това е по-добре за него.
Много простички неща са, много! Например когато детето иска нещо от вас – заповедно ли е изречението му? Пожелава ли ви „лека нощ“ преди да легне, задава ли въпроси за нещата, които правите заедно? Какво правите заедно? Какво прави то през съзнателната си част от деня? С кого? Много простички въпроси са това. Няма да забравя какво ми каза Поли в началото: „Иво, ти знаеш, че пари можеш да правиш от всичко. Ще взема една поляна, ще й сложа табелка „Паркинг“ и ще правя пари“. Е, сега Поли прави усмивки- детски., и майчини, и бащини.Такива неща създава нейното голямо сърце. FUNтазия не е просто бизнес – това е място, което направихме с мисълта за нашите деца – място като за тях.

Да предположим, че съм родител и съм чула за вашия детски център? С какво ще спечелите доверието ми да оставя при вас моя малчуган?

Поли:
Няма да убеждавам никого. Или ще го почувстват като нас, или просто не са нашия таргет. FUNтазия не е бизнес НА ВСЯКА ЦЕНА. Това е местенцето, което направихме с мисъл за собствените си деца. С удоволствие и спокойствие ги пускам вътре. Те са едни доста изобретателни и палави малчовци. Помислихме за всеки ъгъл, за всяка подробност, що се касае до безопасност, просто защото сме се изумявали, колко много могат да ни изненадат в това отношение. 12032847_10207303536968046_6820169016026169066_o
Децата в тази възраст задават безумно много въпроси. Искахме да направим програма, която да може да отговори по възможност на поне 60 % от тях (то е невъзможно на повече. Голям човек по никакъв начин не може да работи с оборотите на мъничкия щъкащ мозък.) Не се ли стремиш да удовлетвориш тази ранна жажда да научават по 80000 неща в секунда те просто спират да питат и да искат да знаят „защо“? Да дариш внимание и разбиране на всяка малка подробност, която ангажира детското съзнание – това е нещото, което ни ръководи. Ако това не е важно за родителите обаче, бих им препоръчала близкия кът с надуваеми пързалки и пластмасови топки, където децата им просто биха могли да крещят, търчат, и заспят изтощени. Не бих убеждавала никого да избере нашата алтернатива, защото някак си е до светоусещане.
Иво:
Днес тъкмо затваряхме и група деца нахлуха в Центърчето. Искаха да научат всичко за него. За нас това беше много важно – нищо, че техните родители най-вероятно дори не подозират къде са децата им в този момент. FUNтазия те посреща с изречението пред вратата: „Местенце за всяко хлапенце“. Не бихме ги пренебрегнали – това място е тяхно.
Не подценявайте малчуганите! Те са много умни, разсъдливи, безгранични в усещанията и мечтите си. Те знаят какво обичат и какво не – неподправено и искрено. Аз ще ти споделя като някакъв си маркетолог нещо съвсем сигурно – извън бизнеса във Варна, страната и пр. Ако таргета ти те обича – ти си успешен. Нашия таргет са малчуганите – техните усмивки са красноречиви. Ние ги спечелихме от първия ден, а и те спечелиха нас! Дано винаги да е така.

Очаквайте продължение!

Leave a Response

share on: