This post is also available in: English (Английски)

Едно от предимствата да работиш за себе си е, че можеш да живееш където си поискаш. Светът е твоят дом и можеш да се местиш от град в град и от континент в континент.

Възможностите са безкрайни, но все пак като експерт на свободна практика знаеш, че да работиш за себе си не е лесно, колкото и прекрасно да звучи за хората отстрани. Да си фрилансър има много финансови рискове, дълги и безсънни нощи и много отговорности. За да си улесниш живота, трябва да си намериш идеалното място от което да работиш. Добрата интернет връзка е ключова, след това идват разходите за живеене, възможностите за бизнес и социалната среда.

За твое щастие в новото проучване на Market Expert можеш да откриеш най-добрите държави, в които да се наслаждаваш на спокойна кариера като фрилансър. Експертите от компанията анализира 57 страни по света като ги класират по 8 основни показателя:

• Разходи за живот
• Данък общ доход
• Достъп до кредит
• Средна скорост на интернет
• Транспортна мрежи
• Безплатна Wi-Fi връзка
• Разходи за кафе
• Благоприятна среда за започване на бизнес

Market Expert изчисляват средна стойност на всяка страна, като използва данните от всички горепосочени фактори, за да изработи общ резултат. Финалните Топ 10 страни са:

1. Хонг Конг
2. САЩ
3. Южна Корея
4. ОАЕ
5. Великобритания
6. Испания
7. Нова Зеландия
8. Естония
9. България
10. Чешка република

Ние останахме доста изненадани от челната десетка, защото в нея не фигурират страни като Индонезия, Тайланд и Малайзия. За наша радост и изненада България е сред топ финалистите, въпреки че страната ни има още доста по какво да работи, за да осигури благоприятна среда за работа на фрилансърите си. Разбери защо страните попаднали в класацията са най-добрите за хората на свободна практика.

Работа и живот в Хонг Конг
Хонг Конг оглавява списъка на Market Expert за най-добрите места да си фрилансър. Градът е най-подходящ за теб, ако искаш да спечелиш повече пари. Азиатската страна има един от най-ниските ставки на данъка върху доходите (15%). Страната има един от най-добрите условия за бизнес кредити в света. Също така, Световният икономически форум оценява транспортната мрежа на страната като най-добрата в света. За съвременния диджитал номад, транспортната система от световна класа осигурява отлично спокойствие. Освен това, ако целите са ти да стартираш стартъп и искаш да намериш лесно и бързо инвеститори, то Хонг Конг със сигурност е твоето място.Работа и живот в Великобритания и САЩ
Фрилансърите, които искат да започнат кариерата си в Обединеното кралство, ще останат много доволни от възможностите, които предлага страната. Англия се нарежда на пето място в списъка на Market Expert на най-добрите места да си бъдеш шеф. Обединеното кралство е в топ 10 за транспортната инфраструктура и в първите 20 за достъп до кредит и скорост на интернет връзка. Въпреки това, САЩ наистина е държавата на неограничените възможностите. Страната е на второ място в класацията и предлага много възможности за финансиране, безплатна интернет връзка, транспорт и социални контакти.Работа и живот в Източна Европа
Нашата голяма изненада беше, че страните от Източна Европа доминират в топ 10 на Expert Market. Защо? Те имат идеална комбинация от ниски разходи за живот и много бизнес възможности. Естония, България и Чехия са осми, девети и десети в списъка. България е страната, която предлага най-евтините възможности за живот (за фрилансърите, които идват от чужбина), първокачествена интернет връзка и най-евтиното капучино в света.Да работиш дистанционно е новата тенденция, която компаниите все повечето трябва да приемат и внедряват в работа си. Фрилансърите са бъдещето на световната работна сила.