Има едно място, на което винаги обичам да се връщам. Родното място.

Както при повечето от нас, така и при мен важи с пълна сила твърдението – моето си е най-хубаво! Говоря за Тетевен, величествения Балкан и многото красоти, които крие този район. Един от най-точните моменти да си направите разходка до там, е именно сега, през пролетта. Ето ви 5 причини да го направите:

Бързо и удобно

Тетевен се намира на 120 км от София, като по-голямата част от пътя е по магистрала Хемус. Стигането до там, и до по-известното в последните години място – Рибарица, е лесна задача, от която и част на България да тръгнете. Откъм разходи, също няма да имате напрежение, цените на нощувките в хубавите къщи за гости започват от 15 лв. на човек, а от механите и заведенията ще запомните колко ви е било вкусно, а не колко ви е струвало.

Бяла спретната къщурка

Рибарица е най-популярният курорт в региона, където може да избирате между няколко по-големи хотела, доста на брой малки семейни хотели и богато разнообразие от къщи за гости, ако държите на уединението и спокойствието. Едно такова място е Вила Верде – там сте насред природата, но като у дома си, далеч от всичко ненужно, но близо до всичко, което ви е необходимо за една пълноценна почивка.

DSCF2428

По-зелено и от най-зеленото

Ако искате да разнообразите малко и да смените градския пейзаж, сега е момента да хванете Балкана. Очакват ви изключително приятни екопътеки, като например – до водопада Скока, до връх Острич или до хижа Ехо. Всъщност, в този край, дори и най-лежерната разходка покрай реката ще ви се стори като бягство от действителността.

 

Друго си е домашното

Едно време на истинската, вкусната храна, й казвахме домашна, сега вече стана био. Тук на почит продължава да е домашното – и доматите са по-червени, и ракията е по-люта и мекиците са по-вкусни. А когато са споделени с близки и приятели, още повече се услаждат.

Веселите туристи

Освен на хапване, пийване и разходки сред природата, може да отделите време и за забележителности. Някои от местата, които си струва да посетите в района са местността Костина в Рибарица, където е лобното място на Георги Бенковски, Гложенският манастир, от който ще ви се открие спираща дъха гледка към околностите, църквата Всях Светих в Тетевен, пещерата Съевата дупка.

DSC04120

 

 

И като за финал, още едно признание – ние, тетевенци, много обичаме един цитат на Иван Вазов – „Ако не бях дошъл в Тетевен, и аз щях да бъда чужденец за майка България“. Нека не бъдем чужденци в собствената си родина, да не забравяме откъде сме тръгнали и да се грижим повече за хубавите места, които имаме в България. Приятно пътуване!