Великобритания е една изключително богата страна на история, вкусове и напитки. Там е и рожденото място на най- необикновения джин в света – HENDRICK’S.

Невероятната история на HENDRICK’S разказа глобалният посланик на марката Дънкан Макрий на деконструктивна дегустация в един от най-необикновените заведения в столицата Спутник. Най- любопитното в съставките му, е че в него може да се открие и българска следа. Каква е тя ще разберете в следващите редове…

DSCF2258

Холандците правят първия джин

Джинът е националната напитка на англичаните, така както е ракията за българите и водката за руснаците. Повечето от най-известните марки джинове в целия свят се раждат в дестилерии във Великобритания, така че е простимо да си мислите, че те са го измислили. Каква е истината обаче? Англичаните откриват джина, когато водят Тридесетгодишната война през 17 век с Холандия. Там виждат как холандските войници пият джин, за да повишат увереността си преди битка. Терминът „Холандски Кураж“ е измислен от и англичаните, които след войната носят напитката на острова, с което започва голямото пиене на джин в Англия. Но алкохола, който са пиели не е този, който е сега. За появата на джина такъв какъвто го познаваме днес са нужни още 150 години.

Инвазията на спиртната напитка

Когато крал Уилям III, по-известен като Уилям Ориндж, се качва на английския трон през 1689 г., той прави серия от устави за насърчаване на William_Hogarth_-_Gin_Laneдестилацията на спиртни напитки. Това реално прави възможно производството на джин във всяка малка кръчма на острова. Той се е раздавал и на работниците като част от заплатата им. Консумацията на джина е надминала тази на бирата. Поради относително евтината му цена в сравнение с други напитки се превръща в алкохола на бедните. От 15 000 питейни заведения в Лондон повече от половината се е продавало джин. Той е обвинен за различни социални проблеми, като по-високата смъртност в кралството. Негативната репутацията на алкохола се илюстрира от Уилям Хогарт в неговата гравюра от 1751 г.- „Алеята на джина“, описана от Би Би Си като „може би най-мощният постер за борба със зависимостите, създаван някога!“.

Напитката на висшата класа

Малко по-късно във времето, след значителни промени в регулацията на производството на джина и увеличаване значително на цената му, чрез добавката на захар, един от най-скъпите продукти тогава, джинът се превръща в напитката на богатите. В Англия се появяват първите дестилерии, които дават началото на висококачественото му производство, такъв какъвто го познаваме днес.DSCF2248

Различният джин

Както каза Дънкан Макрий, глобален посланик на HENDRICK’S: „Единственото нещо, което различава всички марки джин в света са използваните в тях есенции и аромати“. HENDRICK’S е супер премиум джин, който се прави от богата палитра подправки, за да даде уникални вкусови съчетания. Той единственият, в който се добавя краставица
и розово масло, и не какво да е, а от българска роза. Така се превръща в чудесна, освежаваща напитка с възхитително цветен аромат. Именно добавката на краставицата го прави уникален и различен от всички останали, като подчертава английският характер на питието. За производството на HENDRICK’S се използват още сложната композиция от 11 растения и DSCF2263подправки, сред които задължителната хвойна, кориандър, ликорис, корен от ирис, плодове и цветя от четирите края на света. Дънкан Макрий завърши историческия си разказ с думите: „HENDRICK’S е необикновен не само заради отличния си вкус, но и защото е джин за посветени“.

Джинът е за коктейли

Джин с тоник е първият коктейл създаден в Англия и традиционно за обикновения човек е трудно да си го представи под друга форма. HENDRICK’S първи започват да сервират джин с тоник с резен краставица, заради отличаващите си свежи съставки. На тази спиртна напитка ѝ е писано да бъде миксирана, поради многото билкови и плодови добавки в нея. Ето е защо толкова много класически коктейли са на основата на джин.