5 неща за джина, които не знаеш
Великобритания е една изключително богата страна на история, вкусове и напитки. Там е и рожденото място на най- необикновения джин в света – HENDRICK’S.
Невероятната история на HENDRICK’S разказа глобалният посланик на марката Дънкан Макрий на деконструктивна дегустация в един от най-необикновените заведения в столицата Спутник. Най- любопитното в съставките му, е че в него може да се открие и българска следа. Каква е тя ще разберете в следващите редове…
Холандците правят първия джин
Джинът е националната напитка на англичаните, така както е ракията за българите и водката за руснаците. Повечето от най-известните марки джинове в целия свят се раждат в дестилерии във Великобритания, така че е простимо да си мислите, че те са го измислили. Каква е истината обаче? Англичаните откриват джина, когато водят Тридесетгодишната война през 17 век с Холандия. Там виждат как холандските войници пият джин, за да повишат увереността си преди битка. Терминът „Холандски Кураж“ е измислен от и англичаните, които след войната носят напитката на острова, с което започва голямото пиене на джин в Англия. Но алкохола, който са пиели не е този, който е сега. За появата на джина такъв какъвто го познаваме днес са нужни още 150 години.
Инвазията на спиртната напитка
Когато крал Уилям III, по-известен като Уилям Ориндж, се качва на английския трон през 1689 г., той прави серия от устави за насърчаване на дестилацията на спиртни напитки. Това реално прави възможно производството на джин във всяка малка кръчма на острова. Той се е раздавал и на работниците като част от заплатата им. Консумацията на джина е надминала тази на бирата. Поради относително евтината му цена в сравнение с други напитки се превръща в алкохола на бедните. От 15 000 питейни заведения в Лондон повече от половината се е продавало джин. Той е обвинен за различни социални проблеми, като по-високата смъртност в кралството. Негативната репутацията на алкохола се илюстрира от Уилям Хогарт в неговата гравюра от 1751 г.- „Алеята на джина“, описана от Би Би Си като „може би най-мощният постер за борба със зависимостите, създаван някога!“.
Напитката на висшата класа
Малко по-късно във времето, след значителни промени в регулацията на производството на джина и увеличаване значително на цената му, чрез добавката на захар, един от най-скъпите продукти тогава, джинът се превръща в напитката на богатите. В Англия се появяват първите дестилерии, които дават началото на висококачественото му производство, такъв какъвто го познаваме днес.
Различният джин
Както каза Дънкан Макрий, глобален посланик на HENDRICK’S: „Единственото нещо, което различава всички марки джин в света са използваните в тях есенции и аромати“. HENDRICK’S е супер премиум джин, който се прави от богата палитра подправки, за да даде уникални вкусови съчетания. Той единственият, в който се добавя краставица
и розово масло, и не какво да е, а от българска роза. Така се превръща в чудесна, освежаваща напитка с възхитително цветен аромат. Именно добавката на краставицата го прави уникален и различен от всички останали, като подчертава английският характер на питието. За производството на HENDRICK’S се използват още сложната композиция от 11 растения и подправки, сред които задължителната хвойна, кориандър, ликорис, корен от ирис, плодове и цветя от четирите края на света. Дънкан Макрий завърши историческия си разказ с думите: „HENDRICK’S е необикновен не само заради отличния си вкус, но и защото е джин за посветени“.
Джинът е за коктейли
Джин с тоник е първият коктейл създаден в Англия и традиционно за обикновения човек е трудно да си го представи под друга форма. HENDRICK’S първи започват да сервират джин с тоник с резен краставица, заради отличаващите си свежи съставки. На тази спиртна напитка ѝ е писано да бъде миксирана, поради многото билкови и плодови добавки в нея. Ето е защо толкова много класически коктейли са на основата на джин.