Александрина Цветкова е свеж полъх в света на модата, не само в България, но вече и в световен мащаб. 19-годишната бургазлийка успява за кратко време да прикове погледите не само заради перфектните мерки, но и заради излъчването си.

Успехите й започват с малки, но уверени победи – през 2013 г. Печели короната „Мис Созопол“. Следващата година става „Кралица на Бургас“, като в същия конкурс грабна и приза „Лице на публиката”.  През ноември, 2015 г. е на крачка от първото място в конкурса „Мис България“. Откриваме я в „градът, който никога не спи”, където сбъдва поредна мечта и  дефилира на „Седмицата на модата” в Ню Йорк. Какво ни сподели Александрина в малкото си свободно време:

Алекс ЦветковаКолко дълъг е пътят от Бургас до подиума на „Седмицата на модата” в Ню Йорк? Какво се крие зад купуването на самолетен билет и страхотните фотоси, които са запечатали миговете ти зад Океана?

Никога не съм искала да бъда модел, просто се случи. Това не е работа за всеки, трудно е. Може би това е моята съдба. Зад купуването на самолетни билети стоят куп други пътувания, кастинги, снимки и ревюта.

Кои дизайнери ти се довериха да представиш новите им колекции и какво всъщност се случва зад кулисите на това световно модно събитие?

Неочаквано за мен, много дизайнери ми се довериха. Един от тях е Carmen Marc Valvo, който облича доста холивудски звезди за червения килим. Други известни имена са Jerome, Raul Peneranda, Control Sector. Зад кулисите е доста напрегнато. Всеки модел си има личен гримьор, фризьор и асистент, за да се постигне желаната от дизайнера визия.

Какви са впечатленията ти от Ню Йорк и новите хора около теб?

Хубав град, който наистина не спи, с най-различни хора.

Чисто по женски – каква е последната ти покупка от този космополитен град?

Пролетно яке тип BomberАлекс ЦветковаКакво се търси в моделите зад граница и какво според теб ти помага да превземаш все нови и нови модни дестинации?

Търси се нещо различно и естествено. Лично според мен ми помага различното излъчване, което притежавам.

Дизайнерът, с когото искаш да работиш е…? Защо?

Maison Valentino. Харесвам работата му.

Знаеш всеобщите клишета за готиния живот отстрани погледнато на моделите – пътешествия, последни модели дрехи, партита…..Убедена съм, че има и друга гледна точка. Как минава реално един твой работен ден?

 

Събуждам се доста рано, взимам си душ, обличам се и бързам да не закъснея за снимките . Гримират ме, правят ми косата и започваме да снимаме. Това продължава до 5- 6 часа следобед, а понякога и по-късно. След това, а понякога и преди това имам кастинги. Прибирам се като „труп”, хахахаха.

Алекс

Изглеждаш прекрасно без грим, а твоите връстнички всекидневно бягат от интересната, различна визия, за да ударят в повечето случаи „дъното” с нелеп макиаж и еднотипни дрехи. Как определяш стила си?

Имам личен стил. Повечето мои връснички се правят с 10 години по-стари. Аз се обличам по-спортно и се чувствам много добре. Но това не означава, че не мога да бъда елегантна, напротив.

Скоро ще захвърляме зимните дрехи, имаш ли си вече комбинация-фаворит за топлите месеци? Какво ще е „must have” за гардероба ти (а и за нашия)?

Няма нещо което да не присъства в моя гардероб. Аз съм спонтанна.

Какво следва след Ню Йорк? Знам, че те очаква завършване на Немската гимназия в Бургас. Готова ли си с визия за бала?

След Ню Йорк, ще се прибера за малко в Бургас. А за следващата дестинация няма да говоря все още. За бала ми изобщо не съм мислила, обличала съм купища рокли и не се вълнувам. Ще е изненада, вероятно и за мен самата.

Ще продължиш ли с кариерата си на подиума и ще бъде ли тя за сметка на обучението? Каква е следващата ти цел?

Кариерата и ученето ми вървят ръка за ръка, тъй като смятам да се занимавам с мода, не само като модел.