This post is also available in: English (Английски)

Всичко в тялото ни и около нас е енергия, която трябва да бъде добре управлявана, за да се чувстваме щастливи и здрави.

Чакрите са основните енергийни центрове, които до голяма степен са причина за това какво усещаме и какви са нашите емоции. От санскрит чакра означава колело или въртящ се диск. В тялото ни има 7 основни енергийни центъра, които са разположени от долната част на гръбнака до върха на главата. Всяко от тези въртящи се колела на енергия съответстват на емоция и част от тялото. Причината за лошото ни настроение или не доброто ни емоционално или здравословно състояние е блокиране или дисбаланс на някоя от чакрите.

Има много лесен трик за балансиране на всяка от чакрите и за това да се чувстваме по-добре. Храната, която ядем е най-силното ни лекарство срещу всичко. Ще разгледаме всяка една от седемте чакри и как да я излекуваме от блокажи.

Основна (коренова) чакра
Тя се намира в основата на гръбначния стълб и е свързана със сигурността, семейството и усещането ни за стабилност. Когато Основната чакра е в дисбаланс усещането е за прекъсване на връзката с реалността, умора и несигурност. Всеки тип стрес, свързан с оцеляването, включително финансовите, професионалните и жилищните стресови фактори, са признак за блокирана или небалансирана Основна чакра.
Червеният цвят е свързан с нея. Вибрацията му ни помага да балансираме тази чакра. Добре е в моментите на несигурност и стрес да добавим в ежедневното си меню си много зеленчуци и плодове със силен червен пигмент и заземителни свойства, като домати, ягоди, цвекло, червени ябълки, нарове, малини и дори протеини могат да излекуват Основната ни чакра. Други трикове са носенето на червен цвят или да опрем гърба си за няколко минути до дърво.

Сакралната чакра
Сакралната чакра се намира в най- долната част на корема и е свързана със творчество, сексуалността, ангажираността, страстта и чувствителността ни. Когато сакралната чакра е балансирана, се чувстваме сексуални, креативни и изразяващи се. Признаци за дисбаланс на тази чакра е липса на сексуално желание, болки в гърба, репродуктивни проблеми. Усещане на липса на контрол върху живота ни, отказ от приемане на различни гледни точки.
Цветът, свързан със сакралната чакра е оранжевото. Всички висококачествени храни, които имат дълбок или ярък оранжев цвят или са доста тежки или плътни, са чудесни за нея. Това включва храни като мандарини, манго, моркови, тиква, сладки картофи, семена, ядки и масла.Слънчевият сплит
Слънчевата чакра се намира между ребрата и горната част на корема. Тя отразява нашето чувство за себе си, личната ни сила и самоуважение. При балансирана чакра имаме добро самочувствие, изпитваме любов към нас самите и имаме добро усещане за това кои сме. Признаците на дисбаланс на слънчевата чакра са депресия, ниска самооценка, страх от отхвърляне. Постоянна самокритика на външния ни вид.
Цветът, свързан с тази чакра е жълтото., за да започнем да балансираме тази чакра е добре да носим жълти дрехи или аксесоари и да обогатим диетата си с храни, които имат жълт цвят. Леките протеинови храни, могат да много да помогнат за укрепването на слънчевия сплит. Трябва да хапваме повече банани, царевица, пресен ананас, жълти чушки, леща, жълта тиква и зърна като овес. Сърдечната чакра
Тя се намира в центъра на гръдния кош и отговаря за любовта, благодарността, радостта, състраданието и свързаността ни с околните. Когато сърдечната ни чакра е балансирана, чувстваме любовта във всички аспекти на живота ни и я изразяваме свободно. Когато се чувстваме ядосани, ревниви и не можем да толерираме хората около нас, това са признаци на не балансирана сърдечна чакра.
За да върнем любовта в себе си и баланса на чакрата е добре да се заобиколим със зелени цветове и да консумираме храни от същия цвят. По-леките храни и зеленчуците са чудесни за баланса на сърдечната чакра, като броколи, зеле, краставици, маруля и всякакви листни и тревисти зеленчуци и подправки.

Гърлената чакра
Чакрата отговаряща за начина по който комуникираме са намира точно в центъра на гърлото ни. Тя в свързана със способността ни да изразяваме чувствата си гласно. При блокиране на гърлената чакра, се наблюдава трудност при комуникирането с хората около нас. Неспособност за изразяване във всички форми и не желанието да слушаме. При балансирана чакра общуваме с лекота, искрено и имаме страхотни умения за слушане.
Цветът, свързан с чакрата на гърлото, е светло синьо, така че всички храни със светлосин цвят са чудесни лекуване и от блокиране на гърлената чакра. Боровинки, смокини, водорасли и почти всички плодове като цяло ще ни се отразят добре.

Третото око
Чакрата на Третото око е разположено в центъра на челото ни точно над линията на веждите. То представлява нашата интуиция и способността ни да виждаме истината, да мечтаем и да мислим критично. Признаците на силно изразено трето око са мъдрост проницателност, фокус, индуктивност. Чата на третото око е прекалено развита може да чувстваме често слабост и наклонност за мечтаене. Симптомите при не активност на тази чакра са трудности да гледаме навътре в нас, да се само отразяваме и да виждаме нещата такива каквито са.
Тъмносиньото/индиговото са цветовете на третото око. За балансиране и засилване на тази чакра е добре да предвидим в менюто си храни с по-тъмен пигмент като тъмно синьо или лилаво. Консумирането на сливи, лилаво грозде, патладжан, лилаво зеле, чай или други леки напитки на растителна основа могат много добре да се отразят на третото ни око.Короната на чакра
Тя се намира в центъра на главите ни и е свързана с вътрешното ръководство и връзката с вселената. При балансирана коронна чакра можем напълно да живеем в настоящия момент, да разбираме универсални истини и да имате доверие във вътрешното си Аз. Небалансирана чакра, липсва самосъзнаване, да имаме страхове и убеждения, които не съответстват на истинската ни същност.
Цветовете, свързани с короната чакра, са тъмно лилаво, виолетово и бяло. Може да балансираме и усилим тази чакра като прекарваме повече време сред природата, стоим на пряка слънчева светлина и пием много вода. Добре е да се храним с леки храни като гъби, чесън, джинджифил, лук, личи, кокосови орехи и други тропически плодове.Основно правило е, че когато забележим, че имаме дисбаланс в някоя от чакрите е да работим не само върху нея, а върху всички едновременно. Добре е хранителният ни режим да е богат на зеленчуци, плодове и чайове.