This post is also available in: English (Английски)

Бали е място с необяснима магия. Място, с особена енергия, която има силата да трансформира и пречиства.

Наскоро ви срещнахме с Ани, която вече повече от година живее там и се е отдала на йогата, медитациите и това да опознава местните традиции, обичаи и култура. Освен да разказва за тях в блога си, Ани организира посещения на групи от България до някои от най-вълнуващите и не толкова туристически места на острова. „Бали – пътуване към себе си и радостта“ е посланието на преживяване, което обещава да е изключително лично и автентично.

– Ани, разкажи ни за проекта, с който се занимаваш в момента. Бали е много популярна дестинация, кое ви отличава от многобройните туристически услуги, които се предлагат там?

Ами проекта ме намери! Стана много спонтанно и без да съм го планувала. Миналата година есента се срещнах с Роси, това е другата половина от проекта. Тя се занимава с Фън Шуи, организира курсове за работа с кристали, но и не само, много е добра! Учила се е при много добри световни учители. По това време тя беше в Бали с мъжа и двете си деца, и си търсеше човек да й помогне с децата докато бяха тук. Този човек се оказах аз. Сприятелихме се, харесахме се и тя самата го предложи –  да организираме нещо като йога почивка за група хора от България. Хем почивка с обикаляне на острова, хем да има включена йога, медитации и практики, които след това, всеки да може да вземе със себе си и приложи в ежедневието, лесни и прости, но ефективни. И двете вече доста време учим, развиваме се в тази посока, имаме какво да споделим от опита си до момента. Не претендираме да сме учители или пък просветлени, които да обещаят постигане на мечтания живот, безкрайно щастие и вечна любов, но това което можем, е да споделим нашия опит и лични преживявания. Практики, които сме видели и изпитали, че работят за нас и ни помагат да подобрим като цяло кондицията, здравето, тялото, да повдигнем духа и имаме по-голяма осъзнатост. Ние не сме стандартна туристическа услуга. Имаме включени занимания всеки ден – йога, медитации, дихателни упражнения. Другото което ни отличава, са местата, на които ще заведем всеки, който реши да се присъедини. Една част от тях са известни, но други са известни само на местните. Благодарение на нашите балийски приятели ще имаме възможност да преживеем автентичен, пречистващ ритуал за здраве, измивайки се със свещените води на 9 различни енергии, в един от най-тачени храмове от местните лечители. След което се отправяме към храма на благоденствието, където отново за нас ще бъде организирана молитва и бъдем благословени от местния свещеник, богинята на парите и изобилието. Това е нещо, което не може да се преживее всеки ден по всяко време. Освен това моите балийски приятели ще са плътно с нас, защото в противен случай никой няма да ни отрази, ще си имаме специален ескорт. Ще посетим и остров Гили Еър в близост до Бали, които е все още див и не толкова туристически, какъвто е бил и Бали преди 20-30 години. Там коли и пътища няма, надявам се да остане така.

– Подходящо ли е за всеки? Някои предпочитат ол инклузив стила на почивка, други са по-приключенски настроени, към кого сте ориентирани вие?

Бали е дестинация, в която има за всеки тип туристи. Нашето пътуване по-скоро е за любопитните и търсещи хора, тези които са отворени да експериментират. Искат да се докоснат до автентичността на мястото, да преживеят нещо истинско и различно. Хора, които искат да погледнат навътре в себе си, и са отворени да видят какво има там. Ако сте тип all inclusive, може би е по-добре да отидете на друго пътешествие и място. Местата на които ще отседнем са наистина много хубави, но самото пътешествие ще бъде може би малко по-приключенско.

– Кои са най-вълнуващите места, на които организирате посещения? Защо ги определяш като най-вълнуващи?

Бали като цяло е вълнуващо преживяване. Островът има много специална енергия и се случват интересни неща, ако човек е отворен да чува, ако търси, може да получи много отговори. Желанията много бързо се изпълняват, без да преувеличавам. Другото, което прави този остров толкова силно енергиен, е водата. Тук водата, като пречистваща сила много се почита. Реките и водопадите са на всяка крачка. Местното население е преобладаващо Хинду и почита луния календар. На всяко пълнолуние има големи церемонии за пречистване и тогава може да видите големи опашки от хора на места, като Тирта Емпул- свещения храм на водата, който също е в програмата ни. Иначе за мен Убуд е много специално място, има много силна енергия, засмуква те като Бермудски триъгълник. Самото име на града означава – лекарство, лечение и наистина е така. Имам чувството, че голяма част от хората идват тук, за да се съвземат след бърнаут, раздяла или нещо, което са преживели или преживяват в момента. Енергията на мястото те кара да се размърдаш, дори и да не практикуваш йога, медитации или не работиш със себе си в тази посока, самата енергия на острова работи през теб и искаш не искаш минаваш през процеси. Програмата ни е подбрана така, че местата, които ще посетим наистина си струват. Курортите от типа Кута, Нуса Дуа, Санур или Чангу са пренаселени, а ние търсим различно преживяване. В Гили например, където времето се движи с доста години назад, ще плуваме и с костенурки.

– Ако има нещо, в допълнение на всичко, което вече ни разказа за Бали, защо си струва да изберем именно него?

Защото е тотално различно от Европа и западния свят, но в същото време има и доста удобства, на които ние сме свикнали. За мен Бали не е плажове, както го възприемах преди да дойда. За мен Бали е храмове, ритуали, дарове към боговете и традиции. Животът тук е все още доста простичък и ми напомня за моето детство, за начина по който аз израснах. Тук хората живеят на общности, при нас наречени махали, където всеки се грижи за всеки и споделя това, което има. Децата търчат по улиците боси, с хвърчила сред оризовите полета, хората се усмихват по улиците. Няма скъпи коли, дори и в скъпите ресторанти можеш да отидеш супер лежерно, по тениска дънки и джапанки, и на никой не му прави впечатление. Няма излишна показност и Его. Тук даровете поднасяни към боговете всекидневно засилват чувството за благодарност от малките неща. Местните хора благодарят всекидневно за това, че имат храна, покрив над главата и са здрави, а в същото време живеят доста бедно, но няма да ги видите да се оплакват, напротив, благодарността е в сърцата и очите им. Убуд е известен и като културната столица на Бали, самото място отключва креативността и това привлича много артисти, художници, музиканти и хора на изкуството от цял свят. Постоянно има някакви интересни събития, които се случват, а в същото време все едно си на село. Спокойствие, кокошки и петли навсякъде, оризови полета, джунгла.  Нощния живот приключва в полунощ и остават само няколко отворени места Спокоен и прост живот, който за мен носи и свободата да бъда себе си, а не някой който се определя от работата и вещите които притежава. Това усещане за радостта от простите неща ми дава усещане за свобода. Да ценя днешния ден, това което имам в момента и бъда благодарна!

– С каква нагласа да тръгнем, има ли изобщо нещо, което може да ни разочарова?

Ако тръгнеш с нагласа, че нещо може да те разочарова, има голяма вероятност и да стане. Моят съвет е да не тръгвате с голямата торба с очаквания, за да няма и големи разочарования. За тази година през която съм тук научих, че Бали има свое собствено темпо и ритъм, кога и как нещата да се случат. Тук се уча, че е добре да имам планове, но да не съм вкопчена в тях. Все още се уча да се доверявам че това, което се случва, има някакъв по-голям план и картина, за които аз просто не знам. Ако нещо не се получава – вари го, печи го няма да стане. Просто бъди отворен, за да видиш какво ти е подготвил Шефа отгоре, както обичам да се майтапя. Много пъти сме убедени, че знаем кое е най-доброто за нас, но дали е така…. Доста е трудно на моменти, но това ми беше намерение, което си бях пуснала на един  от семинарите преди години – да се науча, каквото и да се случва около мен, вътрешния ми мир, щастие и покой да не зависят от външни обстоятелства – само тогава можеш да си свободен, защото не зависиш от никого и нищо. Е сега имам възможност да го практикувам на живо. Другото, което научих на този семинар е да използвам всичко за своя напредък, израстване и развитие. Вече почти не се оплаквам, а гледам да намеря поука във всяка ситуация, която се случва, дори и да не ми харесва – какво иска да ми каже и защо ми се случва. Винаги има какво да научим, дали за себе си или за другите. Много е важно да се отворим и да слушаме знаците. Бих посъветвала всеки, който идва, да тръгне с любопитството на малко дете. Ние сме се постарали наистина! Ако решите да се присъедините към нас със сигурност ще сте в добри ръце, ще бъде интересно!

Повече за събитието може да прочетете на Фейсбук страницата му: https://www.facebook.com/events/2136523623301389/

А повече за Ани и за това как и защо е попаднала на това райско място може да прочетете тук.

Снимки: личен архив