Модната вълна на миксираните напитки „залива“ все повече заведения у нас и феновете на коктейлите се увеличават всеки изминал ден.

Отдавна мина времето, в което на последните страници на менюто в баровете можеха да се видят 4-5 вида коктейлa, които рядко някой поръчваше. Вече могат да се открият хиляди интерпретации на познатите класики Маргарита, Секс на плажа, Мохито и Блъди Мери. За коктейлната култура и българските коктейл майстори си говорим с пионера в миксирането на напитки у нас – Драго Иванов. Той има не пръст, а направо цяла ръка в раждането на Коктейл бара, уникалното меню на бар Спутник, ресторант Щастливото прасе, където за първи път у нас научихме как да съчетаваме храната с коктейл. Сега Драго развива и вдъхновява един от новите барове в София – Public Bar.

Коктейлната култура и има ли тя почва у нас

Пиенето на коктейли определено е нова мода у нас, въпросът е дали хората могат да я разберат? Все още сме далеч от страните, в които коктейлната култура си е начин на живот. Според Драго у нас все повече се появяват заведения, които могат да се конкурират с международните. Вече хората търсят все повече качеството и са готови да платят цената за него. Факт е, че много българи пътуват в чужбина и са готови да опитват нови неща. Вече има много добри бармани, които могат да ти приготвят добър коктейл, но за да се развива коктейлната култура у нас трябва да има двупосочен процес – силно желание от бармана да бъде наистина добър миксолог и желание от мениджмънта на бара/заведението да развива качествата му. Едно от най-важните умения на барманите, според Драго е те да са организирани зад бара и да успяват да обслужат клиентите си максимално бързо и качествено. 

Най-добър барман на Jameson Irish Whiskey

През март Драго взе участие в състезанието за бармани, организирано от ирландското уиски Jameson, където успя да омагьоса журито и да вземе първо място. Тази му победа му дава възможността да представи България на международното състезание на Jameson в Дъблин. Драго ни разказа, че е очарован от участниците, които са показали страхотни умения да презентират и правят коктейли.Според него всеки, който си постави за цел да спечели подобно състезание може да го направи. Ние вярваме, че зад всеки коктейл стои много мисъл, креативност и въображение, носи настроение и определена емоция. С коктейла, който Драго представя на състезанието определено ни доказва това. Базиран на класическата приказка на Ханс Кристиан Андерсен „Новите дрехи на Царя“, той цели да разкаже, чрез съчетанието от вкусове, нрава на българина. Ето защо едни от ключовите съставки са сок от истинска българска туршия, сироп Цвекло на Funkin. Коктейлът е сервиран в празна чаша и предизвикателството към журито е, че само истински интелигентните хора могат да го видят и вкусят. Уловката, е че самото съдържание се намира в кутия, която те сами трябва да отворят, за да излят миксираното съдържание в празната чаша.

Инструментите, които помагат на барманите

В самото приготвяне на коктейли също си има мода и тя е в ръчно приготвените съставки, варенето на сиропи, сушенето на плодове и т.н. Това е доста трудоемка работа, защото отнема много време, а качеството на получения продукт е с кратък живот. Драго ни сподели, че един коктейл бар произвежда приблизително около 400-600 коктейлна на вечер, ето защо производството на всеки сироп или съставка за коктейлите понякога не е рентабилно. На пазара има много качествени продукти, които могат да улеснят работата на барманите миксолози, като например професионалните продукти на британския бранд Funkin, които са създадени с помощта на колеги бармани, с цел да бъдат наистина от помощ, разказва Драго. Няма нищо лошо в това да се използват подобни сиропи или плодови пюрета.Можете да опитате миксираните чудеса на Драго в Public Bar, препоръчваме ви го силно, особено през вече топлите пролетни вечери. Съветваме ви да отворите всичките си сетива и да усетите какво ви разказва всеки коктейл, който пиете. Нотки на свежест, съчетание на пикантно сладък вкус, много цитруси или остри и наситени опушени вкусове за по-смелите.