This post is also available in: English (Английски)

Да напуснеш доброволно сигурната си работа и да вдигнеш платната към необятното море от възможности и предизвикателства, които те очакват извън пристанището. Звучи вълнуващо, но и малко плашещо, нали?

Дали е случайност или пък съвсем категорична тенденция, но все повече хора избират този път. Едни заради „прегаряне“ на работното място, на други вече безкрайно им е доскучало, а трети просто искат да си починат, да попътуват и да решат в каква посока да поемат. И без да цитирам научни изследвания и доклади ще ви кажа, че подобна творческа отпуска е абсолютно безвредна и полезна за вашето здраве, при едно единствено условие – ако може да си я позволите финансово. Ако оставим настрана приключенската и романтична страна на подобно решение, истината е, че за да има желаният ефект, времето, което прекарате в творчески отпуск трябва да е обезпечено финансово, макар и с по-малък месечен бюджет. Оттам нататък е само пълна свобода. Дали ще ви налегне носталгия и депресия или ще превърнете този момент в най-хубавото време от живота си – зависи от вас. Страховете на прага на подобна крачка са много, знам от личен опит. Никога обаче няма да забравя думите на една дама от Южна Африка, която срещнах в Бали, и която беше правила подобни авантюри няколко пъти. На всички хора, които имаха някакви съмнения, тя казваше: „Хайде, бъди смел! Това е просто капчица в морето на живота!“. И е напълно права. Но макар и само капчица, тя крие потенциал и възможности, които могат да променят живота ви из основи.

Да свалите товара и да изчистите съзнанието си

Неописуемо е усещането да се събудите и да осъзнаете, че вече се намирате в нов етап от живота си. Че всичко което ви е тормозело, напрягало и измъчвало (професионално) вече е в миналото. Че може да станете без аларма, да наредите програмата за деня си както искате и да дишате по-леко. Тревожните мисли сами ще си отидат, старите навици бързо ще изчезнат, товарът рязко ще падне. Усещането за свобода, възможността да живеете бавно, колкото и за кратко да е, си струват всички страхове, които преодолеете, за да стигнете до тук.

Да се отдадете на лични проекти

Винаги може да спите до обяд и да се разхождате по пижама цял ден, но много по-вълнуащо е да се захванете с нещо смислено, което винаги сте искали да правите, но не ви е оставало време. Може да е нещо творчеко, нещо дигитално, нещо доброволческо. Времето е ваше! Използвайте го така, че да си върнете усещането за смислено „нещоправене“, да се почувствате удовлетворени – ако това усещане е позабравено и най-вече да си върнете апетита към това да действате, създавате, напредвате и израствате.

Да инвестирате в учене

Нов език, например, или тотална смяна на посоката. Има безброй възможности, голяма част от които дори и безплатни, които просто чакат своя момент, за да бъдат сграбчени. Ако винаги сте искали да станете експерт по дигитален маркетинг, например, потърсете си обучения в тази сфера. Ако ви блазни ИТ сектора и от любов към кода и светлото бъдеще решите да пофлиртувате с тази идея – потърсете си някой курс или пък цяла академия.

Да се занимавате с любимите си неща

Абсолютно сигурно е, че пътуването ще е едно от тях. Дали ще е на другия край на света или до съседния град, няма значение. Важното да смените обстановката и да разширите хоризонтите си. Може би сега е моментът, в който ще се решите да пробвате нещо ново – да тръгнете по планините или да се метнете на сърфа, да се занимавате с йога или да изчетете всички онези книги, които стоят на рафта и чакат да им дойде реда. Дори и просто да прекарате повече време с любимите си хора, пак ще се заредите с достатъчно енергия и ентусиазъм.

Да дадете път на новите идеи

Неизбежно е, ще се случи. Новите идеи ще дойдат, стига просто да им разчистите терена и да им дадете простор и криле. Приветствайте ги, дори и най-щурите, дори и тези, които на пръв поглед ви се струват странни. Дайте си малко време и ще видите как картината ще се нареди, сякаш от само себе си. Ще разберете какво, как, защо, къде и с кого искате да правите. Ще си изясните следващите стъпки, амбиции и стратегии. Дали ще е собствен бизнес, нова държава, друг сектор или нещо по-лежерно и спокойно – всичко ще си дойде на мястото.

Понякога това да забавим темпото и да се обърнем навътре към себе си е най-доброто нещо, което може да направим. Без чувство за вина или страх, че пропускаме нещо. Напротив, именно това време не бива да изпускаме.