В първата вечер, когато усетиш хладния полъх от отворения прозорец и трябва да наметнеш одеяло, значи лятото си отива, а есента бавно пристъпва.

Много хора си мислят, че пролетта е символа на новото начало, но аз все си мисля, че не е тя. През есента започва всичко, първият учебен ден, откриването на новия клубен живот и въобще все първи неща.
Есента ми е любима, тя е най-мъдра от четирите сезона, най-красива, пълна с въздух, нови очаквания и промени. Сякаш животът в града започва отначало, след като хората се разпилеят през лятото, градът е пуст и прашен, а есента ги връща. Натрупали емоции, нови приятели, преосмислили живота си. Завръщането от морето те кара да искаш да променяш, да започваш отначало.

Ето и няколко причини, защо трябва да обичаш есента.

Красотата на природата

Един от най-популярните и точни цитати за есента е на Алберт Камс, който казва: „Есента е втора пролет, когато всяко листенце е цвете“. Според други тя е последната красива усмивка на годината. А, ако питате мен, това е най-живописният сезон, през който можеш да се наслаждаваш на уникалната способност на природата да превърне света в едно голямо платно от цветове. tree-779831_1280Хубавото на есента е, че дори когато е слънчево не е непоносима жега, а е топло с прохладен вятър и можеш да се наслаждаваш на разходка в парка или планината, където всичко е повече от красиво. Да вървиш в шумящи сухи листа и да вдишваш от миризмата на хладния въздух. Есента събужда романтиката и желанието да се сгушиш до любимия човек, докато се разхождаш в неделния следобед.

Есенната музика

Според мен всеки сезон си има своите звуци. Лятото може да звучи във всеки стил от електронна музика, до реге и хип-хоп. Есента е по-специална обаче, тя носи романтичните нотки на джаза. Тя докосва съзнанието в дъждовен есенен ден с гласа на Франк Синатра или Михаел Бубле. Джаз музиката те кара да летиш сред море от пъстроцветни листа, вдъхновявате или ти носи лека носталгия по любовта. Дава покой на душата и кара мислите ти да спрат и просто да се наслаждават на мелодията и песента.
Ако искате да усетите есента с всичките си сетива ви препоръчвам “Moon River” на Andy Williams, може да я чуете и в изпълнение на Франк Синатра, няма да съжалявате. Михаел Бубле ще ви размечтае с песента си “Home” или интерпретацията си на “Dream a little dream of me”, по пътя за работа. Песента „The Way You Look Tonight“ звучи особено прекрасно в изпълнение на Steve Tyrell, тя със сигурност ще ти върне усмивката в дъждовните и мрачни дни.

С вкус на добре приготвена есен

В мига, в който стане хладно веднага ми се приисква да се затворя в кухнята и да приготвям милион вкусни неща. Ароматите и вкусовете на есента са безбройни, богати и сладки. Няма по-голямо удоволствие да си приготвиш сам сладко от сезонните плодове. Не е трудно, много е лесно, забавно, а удоволствието от свършената работа ще ти се отплати през студените зимни сутрини, когато си приготвиш палачинки, пържени филийки или гофрети. jam-845326_640Ако си ентусиаст, ти предлагам да купиш от пазара 1-2 килограма праскови, сини сливи или круши. Други продукти, които ще са ти необходими са килограм захар, ванилия за прасковите или сладкото от круши и лимонтозу. Почисти добре плодовете и ги нарежи на ситно, сложи ги в най-голямата тенджера и изсипи пакета със захар. Така на тих огън ги вари около два часа, като не забравяй да разбъркваш. Когато са готови добави ванилията и лимонтозуто и остави да врат още 2-3 мин. След което в измити и напълно сухи бурканчета изсипваш уханата смес, затваряш възможно най-плътно с капачки и ги обръщаш. Готово, вече имаш вкусно сладко за палачинки.

Е няма как да не дадеш на есента шанс да я обикнеш. Когато отвориш сърцето си за нея, тя ще ти разкрие своята топла и уютна прегръдка и цялата си красота. Целия екип на socialbee.bg ти желае топла, красива и незабравима есен.