This post is also available in: English (Английски)

Някъде там, много далече от България, на другия край на света, има едно невероятно красиво място с толкова силна и положителна енергия, с толкова гостоприемни хора, че се чувстваш като в рая. Или поне като в приказка.

Всъщност не си нито на едното, нито на другото. Или пък всъщност си и на двете места едновременно, сам избираш гледната си точка. Неоспоримият факт обаче е, че говорим за остров Бали (Индонезия) и неговите хиляди лица, вкусове и преживявания.

Най-лесно може да свържеш образа на Бали с идеята за зелените оризови плантации, красивите плажове или йогата и духовното пречистване. Което си е абсолютно точно. Въпреки този си имидж, Бали има още какво да покаже. През последните години островът се превърна в изключително атрактивна дестинация за хора, работещи на свободна практика и дигитални номади от цял свят. Причините за това са много, но някои от тях са уникалната природа, ниските разходи за живот, безопасната среда и добрата свързаност на Бали с останала част от света.

Благодарение на световната си слава като хъб за фрилансъри и номади, Бали има сериозен принос и в развитието на концепциите Co-working, Co-sharing and Co-living. Докато тези за споделено живеене и работа са вече добре познати, тази тази за взаимното споделяне (ако може така творчески да преведем Co-sharing идеята) заслужава специално внимание. За целта намерихме и точните хора. Джесика и Хенсън са основатели и собственици на споделеното пространство Biliq Bali, което отвори врати през април в курорта Семиняк. Случи се така, че по време на престоя ни в Бали, заедно с най-добрата ми приятелка бяхме едни от първите им гости. Категорично не можем да устоим на желанието си да разкажем тяхната история и да ви покажем това вълшебно място.

Предишният живот

Джесика и Хенсън имат минало, сериозно свързано с корпоративния свят. Последните 8 години, тя работи в Сингапур като дизайнер за голяма международна компания. Докато учиш, определено е забавно, вдъхновяваш се лесно, развиваш се бързо. Когато започнеш работа обаче, нещата не се случват по толкова интересен начин. Не може да правиш това, не трябва да правиш онова, трябва да следваш правилата и процедурите…и просто да изпълняваш нареждания в повечето случаи. Хенсън също имаше стабилна работа, и един ден през миналата година просто го попитах: „Мога ли да напусна работа и да пътувам, да си правя моите неща и да се наслаждавам на живота?“, разказва Джесика.

Правех йога почти всеки ден, рисувах, играех си с кучетата ми и наистина се радвах толкова много н живота! Обещах си, че след тези няколко месеца, отдадени само на пътувания, ще се върна на работа.

…но изглежда животът има други планове за тях.

Хенсън също прекарва последните 8 години в Сингапур, работейки в областта на корпоративните финанси. Въпреки че кариерата ми вървеше добре, никога не успях да се почувствам истински щастлив в работата си. Заплатата беше добра, но не бях удовлетворен от това, което правех. През август миналата година почти изживях нещо подобно на криза на средната възраст. Запитах се това ли е кариерата, която искам да имам през следващите 20-30 години и ми беше много трудно да отговоря с да, казва още той.

Един ден той просто дойде при мен и ми каза „Аз също искам да напусна работа.“, спомня си Джесика. Хенсън е щастлив и жизнерадостен човек, но след като вече ми беше споделил, че не харесва работата си, не беше същият, а аз се чувствах зле да го гледам такъв. Колкото и да не исках да напуска работата си, повече исках да го видя отново щастлив, защото вярвам, че животът е много повече от това да работиш от 9 до 5, да се прибираш уморен вкъщи, да чакаш уикендите, после да чакаш празниците, казва още тя.

Раждането на идеята

Говорехме си за това как заедно да прекараме „кариерната си ваканция“, казва Хенсън. И двамата сме от Индонезия, и двамата таим много топли чувства към Бали. За да дойдем тук нямаме нужда от виза, за да пътуваме обаче други държави, в повечето случаи ни е необходима виза. Това беше и една от причините да изберем именно Бали. Когато дойдохме, искахме да си намерим място, от което да можем да работим по личните си проекти и проверихме няколко споделени работни места. Но тъй като имахме нужда основно да проверяваме имейлите си, осъзнахме, че повечето от тях не са чак толкова гъвкави. Обикновено искат да подпишеш договор за определено време или да прекараш там минимум един ден. Дори и да имаш нужда от само час час, трябва да платиш 20 долара, което е цената за цял ден, обяснява Хенсън.

Тогава си дадохме сметка, че всъщност в Бали няма такова място, което да предложи подобен гъвкав подход.

Много често хората идват тук на т. нар. работна ваканция, защото имат нужда да бъдат креативни и продуктивни. Би било страхотно ако плащаха точно толкова време, колкото са използвали.

И ето така се ражда идеята. Това, което няй много ме впечатлява и у двамата, отвъд смелостта им да следват мечтите си и истински позитивната нагласа към живота, е тяхната отдаденост и желание да допринасят за развитието на местната общност. Не е просто бизнес, става дума за  призвание и принос.

В Бали има много споделени работни пространства, най-големите са няколко и 90% от собствениците им са чужденци, които идват тук и стартират собствен бизнес, споделя Хенсън. А ние сме индонезийци, това е нашата земя, ние също искаме да допринесем за нейното развитие и да изградим нещо за обществото. И вградихме това намерение в Biliq Bali – в момента, освен нас, екипът ни се състои от още двама човека, като наемаме само местни хора от Бали, допълва Джесика.

Защо Бали и Семиняк

Избрахме Бали, защото имаме много хубави спомени, свързани с него. Тук беше сватбата ни. Има нещо специално в Бали. Когато си говоря с хората, всеки казва, че би искал да се върне. Това е място, което някак си винаги успява да отговори на очакванията на посетителите, а не всички дестинации са такива, казва Хенсън. Пълно е с фрийлансъри и това е една от най-предпочитаните от тях дестинациите в света. И си помислихме, щом искаме да стартираме бизнес, по-добре да е някъде, където ходят туристите, допълва той. От тази гледна точка, Семиняк е подходяща отправна точка за всички, които все още не познават добре острова.

Концепцията

Повече от дизайна, интериора и стила, концепцията е това, което отличава Biliq Bali. А като става дума засамото пространство, то е разположено на тиха и спокойна улица в Семиняк, далеч от шума на централната зона на града. Когато дойдохме тук, дойдохме на сляпо – нямахме бизнес партньор, нищо нямахме. Просто взехме скутер под наем и започнахме да обикаляме наоколо. И така, както карахме из Семиняк, в един момент и двамата си казахме „А, ето го нашето място!“ Преди този му вид, в който го виждате в момента, това място беше джунгла, беше пустяло почти две години и тревата беше почти метър, спомня си Хенсън.

Но защо точно място за споделяне? Какво означава това? Искахме да дадем на хората различни опции. Ако искаш да рисуваш, ела и може да рисуваме заедно, ако искаш да четеш книга или просто да се наслаждаваш на време за себе си – направи го. Много е важно хората да имат възможност да се погрижат за себе си, докато са тук, да се отпуснат, а не просто да идват, за да работят, споделя Джесика. Затова искахме да го направим спокойно и уютно, такова, че да те кара да се чувстваш като у дома си.

Избягвахме наименованието споделено работно място, защото когато отиваш на такова място, от теб се очаква да работиш. Докато тук е рзлично – ние дори имаме стая, в която можете да си подремнете.

Освен да работите или да релаксирате в Biliq Bali, може да участвате в различни събития или работилници, организирани от Джесика и Хенсън. През юни например имаме няколко класове и работилници с местни артисти – Calligraphy, Psychedelic painting, Watercolor painting, Plastic bag art. Наистина искаме да работим заедно с тях и да им дадем поле за изява, не само заради самият бизнес, но и заради това, че споделяме общи ценности, споделят Джесика и Хенсън.

Ако все още не сте били в Бали не се колабайте дали да го направите е посланието на Хенсън, а ние няма как да сме по-съгласни с него! Днес Бали е изключително разнообразен, освен английски, местните започват да учат китайски, руски, немски, защото искат да общуват по-лесно с туристите. Така че няма от какво да се страхувате или притеснявате, елате в Бали, откривйте и се наслаждавайте, допълва го Джесика.

Ако сте един от тези номади, които обожават да живеят и работят от различни точки на света или сте просто приключенска душа, която събира куфара за Бали, отбележете си това място на картата и си подарете едно повече отприятно изживяване в Biliq Bali.

Повече за тях във Facebook: @biliqbali и Instagram: Biliq Bali Cosharing Space