This post is also available in: English (Английски)

Едно от последните пътешествия на SocialBee беше в красивия и цветен Копенхаген. Малко са сигурно хората, които ще повярват, колко всъщност е топъл този град.

Нямаме предвид времето навън, а топлината на хората, малките кокетни заведения, в които открихме домашен уют и така известното за датчаните “hygge”. Тази „малка“ думичка, всъщност е пълна с огромно значение и е термин, с който датчаните определят като „качество на уют, комфорт и чувството на удовлетворение и благополучие.“ Всичко се върти около това всеки да почувства топлина щастие във вените си. Няма значение дали работят зад кокетния бар, сервират ти вкусен деликатес или си се настанил удобно с чаша кафе и парченце кекс, всеки в Копенхаген се стреми към това вътрешно благополучие и удовлетвореност. Това е заразителна енергия, която се носи из целия град и няма как и ти да не се потопиш в нея.

Напълно се убедихме в това, когато попаднахме в очарователната атмосфера и приятелският екип на очарователното ресторанче The Olive Kitchen and Bar. Запознахме се със собственика, Уил, който ни разказа как е започнало всичко:

„Приятелката ми и аз отворихме ресторанта миналия януари с идеята да приготвяме домашно приготвена храна в обстановка доближаващ се до домашната. Открихме, че Копенхаген се нуждае точно от такова местенце, като нашето.“

От опит ви казваме, че наистина са успели да постигнат целта си. Всеки клиент е обслужван с грижа и посрещан като скъп приятел. Уил ни съветваше, кое вино да си изберем, а приятелката му ни разказа как се е приготвено всяко ястие. Когато го попитахме за готвача на тези гурме вкусотии се оказа, че не са наели някой известен датчански шеф готвач, а всичко е тяхно дело:

„Започнахме с малък капитал и за да развием ресторанта си правихме всичко сами. Имаме натрупан опит през годините в различни заведения за хранене и изглежда сме взели най-доброто от всяко място, за да превърнем нашето в приятно местенце за всеки.“

Лека светлина, естествени цветове, обикновени мебели, всичко това в съчетание с приятна декорация и романтични винтич свещи, всичко това съчетано заедно, така умело ни помогна да разберем добре какво имат предвид датчаните с “hygge”.

The Olive Kitchen and Bar е от ресторантите с най-висок рейтинг в Копенхаген според Trip Advisor. Менюто не предлага много възможности, но това, което е там е повече от задоволяващо и безумно вкусно. Ето и няколко от нещата, които задължително трябва да опитате според Уил:

Тартарът от сьомга– използваме прясна норвежка сьомга и я приготвяме по стара рибарска рецепта, вдъхновена от малък рибарски остров около Ванкувър.Стекът The Olive Kitchen – Месото е крехко, а със специалният мадагаскарски сос се превръща в изкуство за вкусовите рецептори.Полято със сос кексче е идеалният завършек на хапването. Пълно с мек пълнеж в средата в комбинация с топка ванилов сладолед с нюанси на бърбан. Вкусотийка!Удоволствието не спира до тук. На върха на внимателно подбрания списък с вино, черешката на тортата са прекрасните коктейли. Който и да изберете няма да сгрешите, но Уил горещо препоръчва Равеновото дайкири със златен карибски ром и сладко от равен са тайните съставки на това алкохолно изкушение.Съветваме ви, ако планирате следващото си пътешествие да не пропускате да добавите и Копенхаген в дестинациите си. Не бъдете турист из града, а наблегнете на малките улички, където ще откриете истинския дух на това очарователно място.