24 май мина, както и 2 юни. Съответно призивите във Facebook да пишем на кирилица, да четем книги, да бъдем по-„на ти” с литературата рязко спаднаха и отстъпиха място на летни снимки.

Лошо няма, все пак любимият сезон за ваканция и тръшване на вратата на офиса е тук. Но четенето на книги не е занимание веднъж в годината, за което любезно да ви напомни календарът. Според мен то е за всеки и реплики като „Аз не обичам да чета” ми изглеждат лишени от смисъл. По-скоро съм склонна да вярвам, че всеки обича да чете, стига да открие своята книга, тематика или пък автор.

children-studying-670663_1280Много ми е симпатична например инициативата „Аз чета”, която се провежда за втори път и стартира тази събота от 10 часа в Градската градина в София (на мястото на бившия мавзолей) и десетки населени места в цялата страна. Популярни личности – писатели, музиканти, артисти, художници ще четат откъси от любими книги, а като част от програмата в столицата ще бъде организирано ателие “Нарисувай си приказка” и специално издание на “Пощенска кутия за приказки”. „Книги за смет” също е добра заявка в тази посока.
Изобщо мога много разтегателно да ви разказвам колко обичам да чета, как това е всеки път вид приключение или пък мнението ми, че децата и днес могат да бъдат провокирани да обичат книгите, стига възрастните да намерят време и желание за това.

Не съм популярна личност или критик, но споделям своите любими 5 книги(имам в запас още много по пет), които могат да ви правят компания на плажа, в планината, у дома или където ви завари вдъхновението.

„Тайната история” – Дона Тарт

Дона Тарт, наричана „младото чудо на американската литература“, започва да пише „Тайната история“ на 1деветнайсетгодишна възраст. Няма да скрия, че се насочих към книгата заради фактът, че друг нейн роман „Щиглец” спечели награда „Пулицър” за 2014 г. „Тайната история” е обвита в тъмни, мистични нотки, а през цялото време, докато четете, имате усещането за една фатален край, без да знаете какъв точно е той. Ричард пристига в колежа Хампдън, изпълнен с надежди и амбиции и желание да загърби бедността. Той е приет в елитарната група на петима студенти, изучаващи класическата древност, хедонизма и манипулацията на човешките взаимотношения. Четири момчета и едно момиче – изискани издънки на заможни семейства, хладни, непристъпни и самоуверени; това са хората, чиито съдби се преплитат необратимо с живота на Ричард. Всичко си има своя цена и Ричард ще трябва да плати своя дял -много скоро той научава страшната тайна, споила допълнително връзката между петимата…

“Вината в нашите звезди” – Джон Грийн

174033_bСамо не бързайте да казвате „Джон Грийн, значи тийн литература, отпада”. Нищо подобно, в книгата има много повече от тъжна история за несправедливостта на живота. В нея има уроци за възрастни, предадени от млади хора, които въпреки тежките моменти, усмихват читателя заради волята си, чувството за хумор и любовта, за която няма възраст. Шестнайсетгодишната Хейзъл знае, че не й остават повече от няколко години живот. Но точно тогава тя среща Огъстъс Уотърс, който разкрива, че животът винаги е радост.

„Къщата на духовете”- Исабел Алиенде

Една книга на чилийското явление в световната литература ви е достатъчна, за да запомните нейния стил на 63918zписане и винаги да го разпознавате. Трилогията „Къщата на духовете” е история за „живите представители на четири поколения, сенките на предците, духовете, излезли от семейните предания – всички те обитават голямата къща”. Съвсем по латиноамерикански се потапяте в страстен сюжет, преплетен умело с мистика, исторически факти, истории за действителност, различна от европейската, но и така близка до всеки. Защото всичко започва и свършва със семейството.

„Крайбрежие” – Джоан Харис

Тази книга директно ви приковава към шезлонга или хавлията, идеална за летния сезон. Историята на авторката ни отвежда на малкия остров Льо Дьобен 65251zв Бретан. Там животът си тече монотонно, белязан от „войната” между поколения две враждуващи общности – на заможните жители на Ла Усиниер и бедното селце Ле Салан . Те се борят за господството над единствения островен плаж. Когато Мадо, енергично местно момиче, се завръща в Ле Салан след десетгодишно отсъствие, то открива, че съдбата на родния му дом е застрашена както от приливите, така и от машинациите на местен предприемач. Нещата рязко сменят посоката, а пясъкът буквално скърца между страниците на книгата. Ако очаквате невероятно завързан сюжет и обрати – няма да ги откриете. Но ще получите увлекателна история, написана по вдъхновяващ начин, с мирис на море.dkmomentyt2

„Моментът” – Дъглъс Кенеди

Тъй като е свеж сезон, ви спестих всичките си любими книги за Първата, Втората
световна и Студената война и трагедиите в тази посока, които не са забравени до днес. Тази книга обаче я включвам в класацията, защото дълго време след като я затворих, се сещах за нея. Историята накратко: Tомас Несбит е американски писател с няколко книги и разпадащ се брак. Води самотно съществуване в откъснатата си от света къща в Мейн, поддържа връзка единствено с двайсетгодишната си дъщеря. Докато една мразовита зимна утрин не получава известие за колет. Името на подателя – Дусман – го разстройва, защото това е жената, с която двайсет и пет години по-рано е изживял краткотрайна, но силна любовна връзка. Двамата се запознават в Берлин по времето, когато градът е разделен на две и e скован под мрачната сянка на Студената война. Историята още по-накратко: Любов, по-силна от времето, сложни дилеми, непреодолими препятствия и oще нещо.