Истинските лица на клубния живот у нас са многоцветни, различни и най-важното индивидуалисти. В няколко последователни интервюта ще ви запознаем с някой от най-колоритните личности, които последните 10 години са неизменна част от клубния живот у нас.

Първата ни среща е с русолявата глава на един на пръв поглед студен човек, зад който се крие енергия, очарование и различно мислене. Много от вас го познават, защото той е работил за едни от най-известните клубове у нас. Представям ви Иван Първанов, момчето, което живее за техно музиката, ъндърграунд модата и най-близките си приятели.

Почти 10 години си не неизменна част от клубния живот на София. Разкажи ни за първите ти впечатления от него, за клубовете и как еволюираха сега.
В началото, когато се появих в София и започнах да работя в един от най-известните клубове у нас, бях силно впечатлен от електронната музика и артистите, които заставаха зад пулта. Тогава имаше истински фенове и по- малко места, където можеше да слушаш подобна музика. Пред клубовете имаше опашки от хора, които истински се забавляваха. Сега стана модерно да слушаш техно и хаус. Във всеки втори клуб пускат електронна музика в лъскава обстановка, светлини и вариететни танцьорки. Хората, които ги посещават са като по „калъп“. Отиват там защото е модерно, а не защото са фенове на музиката…Screenshot_1

Работил си в едни от най-популярните клубове у нас, основоположници на хаус културата в България, разкажи ни за хората, които си срещал.
Бързо се ориентирах и успях да си намеря работа в един от най-известните столични клубове. Там имах удоволствието да работя със страхотни хора. Те повлияха на голяма част от живота ми и съм щастлив, че и до ден днешен са ми приятели. Последните 5 години имах честта да се превърна от редовен посетител в най-добрия клуб у нас Yalta Club в част от екипа му. Там изградих изцяло клубната си култура, черпейки от извора. Присъствал съм на 99% от всички партита и големи събития, които организира клуба. Най- голямо удоволствие ми доставя работата, когато гостува някой от любимите ми артисти, луд фен съм на TAKEOVER събитията в room 2, които представят не толкова известни артисти за масовата публика. Именно тези ивенти са създадени за истинските фенове, които искат да слушат различна музика и да се запознаят със стиловете на не толкова познати имена.

София е една пъстра палитра от хора, традиции и постоянни промени. Кои са нещата, които те дразнят най-много и би искал да промениш?
Иска ми се хората да се забавляват повече, да слушат повече хубава и качествена музика. Да се научат да ценят труда и музиката на всички артисти, защото всеки диджей, който идва у нас го заслужава. Има много неща, които ме дразнят и ми се иска да променя. Едно от тях е, че обществото често не възприема различно изглеждащите от тях хора. Дразни ме зяпането им и чуденето им. Не харесвам посредствеността, изразявам себе си чрез музиката, дрехите си и прическата си, например. И харесвам точно това у другите хора, тези които притежават индивидуалност и имат собствен поглед за всичко. Тези, които се различават от масата.
11050103_10207108154406136_429723123985626568_n

Според теб, кои са причините хората да стават все по-егоистични, а любовта да изчезва, заменена от секса?
Причините са може би е, че все повече хора мислят само и единствено за себе си. Трябва да си много силен човек, за да не се превърнеш в егоист у нас. Нямам много хубави спомени от любовта и затова и аз се придържам към „само секс“. Много неща влияят за тази тенденция, обществото, средата и дори възпитанието.

Имаш много приятели, които живеят и работят в сферата на модата. Каква част от клубната култура е тя? И как ти влияе на теб?
Модата е неизменна част от клубната култура. Тя израз на вътрешното ти усещане и начин да покажеш на хората какъв си. Щастлив съм, че имам много приятели, които се занимават с мода. Благодарение на тях се научих как да изразявам себе си чрез дрехите, които нося. Аз съм запален по ъндърграунда и съм огромен фен на алтернативна мода.

След 10 години клубен живот, как се промени ти и какво би искал да промениш в него?
Клубният живот и култура се развиха на много високо ниво за последното десетилетие. Станахме свидетели на появата на доста успешни фестивали за електронна музика, появиха се и много промоутъри. В момента клубния живот има много какво да предложи, но проблемът е че консуматорите на този живот са заместени с позьори! Появиха се и много клубове, които представят клубния живот като лъскав парад на суетата, където не музиката е важна, а това с какво си облечен, колко грим и силикон имаш… За този потребител е важно да посещава „лъскави“ клубчета и да показва новите си придобивки.

/Основна снимка George Todoroff Photography/