В един от любимите ми филми „Имате поща” (с Мег Раян и Том Ханкс, онзи за сладката книжарница на ъгъла и „големият лош бизнесмен”) има една сцена, която ми е останала в главата.

Беше нещо от рода на „Целта на вериги за кафе е изключително нерешителни хора да вземат 6 решения, за да си купят чаша кафе-късо дълго, с мляко без, със захар и така да се почувстват значими”.3Преди седмица имах сходна ситуация, но тя е без сарказма на главния актьор от филма, а беше кратко приключение за душата.  В един стандартен работен ден колежката ми вмъкна между рутинните задачи и разговори нещо, което ме накара да си вдигна главата от лаптопа. „Взех си много яко кафе, има различни вкусове, абе ще се влюбиш”. Напоследък пиенето на кафе малко се е превърнало в бързо действие по програма. Сутрин бързам и го пия късо, в офиса понякога нямам време за второ следобедно. А го обичам много и държа настрана статии тип „Ползи/Вреди от кафето”. Искам да му се наслаждавам, затова всеки експеримент или ново кафене за мен са добре дошли. В Бургас традиционно ми липсват нови заведения, малки барчета с небрежно европейско излъчване или take away кафетерии. Затова бързо си взех чантата и с лека, но осезаема еуфория след проверка във Фейсбук се насочих да го видя какво толкова е това кафе. Намира се на ул. „Цар Симеон 37” и се казва The Coffee Room. 8Да, мястото е с големина на стая, но не ни трябва повече. За мое голямо разочарование се оказа, че всъщност е открито още през февруари, просто явно съм спяла зимен сън и съм пропуснала това очарователно местенце. Направено е на принципа на „кафе за из път”, но има възможност и да подвиете крак за кратко. Семпло, но уютно, със собствен чар и един от най-възпитаните баристи, които скоро съм срещала. Така и не разбрах как се казва усмихнатото момче, но му благодаря, че ми направи работния ден по-приятен.  11391536_922966967767065_5467115122714191810_nИзбирах между мока, еспресо, капучино; лутах се между вкусове на мента, печен лешник, солен карамел, лавандула(!!!) и много други. Облизах си ….бъркалката заради плътната сметана, с кеф оставих бакшиш и малко се помотах, за да усетя духа на новата ми любима локация в града. Към многото вариации и размери на кафето (студено или топло) и горещия шоколад, можете да добавите кроасан Отнесох си кофеиновото съкровище до офиса и в следващия един час не бързах, а се радвах на живота с картонена чаша в ръка. А когато имам повече свободно време, си представям как бих го пила, докато обикалям Морската градина. Идилия. 10Важно е да спомена, че ако колегите ви рязко изявят желание да им вземете „каквото избереш, ама да е интересно”, в любезното обслужване е включена и удобна поставка за повече чаши. Цените са напълно нормални и са далеч по-ниски от известни вериги от подобен тип. Изобщо дребни, но приятни неща, които не са откриване на „топлата вода”, но все още рядко се срещат в моя град.
За да е удоволствието двойно, се оказа, че The Coffee Room се е превърнал в двустаен апартамент и е отворил още една ароматна точка в града. Намира се на ул. „Фердинандова 38”. За любителите на чая, има различни видове истински, насипен, ухаещ на топла есен и наближаваща зима. А момчето на бара….къде ги намирате такива позитивни хора!?