This post is also available in: English (Английски)

Замисляли ли сте се някога, какво е йога за вас или защо напоследък все повече хора практикуват йога?

Йога е невероятен начин да се свържем със себе си и с тялото си, да го почувстваме наистина! Да разберем къде се е събрал стресът, напрежението, нещата, които подтискаме в себе си и да ги освободим! Йога е необятна мрежа от физически пози – асани, които помагат на тялото ни да натрупа сила, пречистват ни от напрежението и ни правят по-издръжливи.

Практикуването на йога може да бъде и забавно, да е източник на радост и психическо здраве, вътрешен мир и щастие. Особено FlyHigh йога, ако никога не сте опитвали въздушен стил йога, от опит можем да ви кажем, че от всички такива стилове, този е най-добрият!

Нека да ви разкажем историята на FlyHigh йога. Това е нов, атрактивен и гъвкав стил, вдъхновен от Айенгар йога. Раждането му е през 2012 г. в красивия и вдъхновяващ град в Бали – Убуд, заедно с появата на FlyHigh йога колана. Този колан е прост и уникален инструмент, който прави всяка практика неспирно вдъхновение и удоволствие. С него можете да правите нормални йога пози и да адаптирате някои земни пози без гравитацията да ви пречи. Летите свободно, подобрявате баланса си и поглеждате на света от друг ъгъл.

Срещнахме се в Бали
От дълго време Бали е духовен център на света, който притегля към себе си всички онези души, които искат да рестартират живота си или да преоткрият себе си. За много хора Бали е място, където могат да детоксикират тялото и ума си, да се срещнат с вдъхновяващи хора, а може би и да намерят нов начин на живот. По пътя на личностното пробуждане и осъзнатост, се озовахме в Бали, където се срещнахме с Хосе Луис Хименес в първата ни практика по FlyHigh йога в Убуд Йога Център. Невероятният начин на преподаване и чувството му за хумор правят моментална връзка между него и практикуващите. Практиките на Хосе са перфектно структурирани и се фокусират върху различни части на тялото. С помощта на FlyHigh колана открихме, че телата ни могат да правят невероятни йога асани, усещаме се съвсем различно и свободно. След класа бяхме толкова уморени, но в същото време изпълнени с положителна енергия, като че бяхме преродени.

Запознайте се с ентусиаста и основателя на FlyHigh йога
Той е живял на едни от най- вдъхновяващите йога места по света. Негови учители са едни от най-добрите йога гурута и лечители в света. Запознайте се с Хосе Луис Хименес, испанския основател на FlyHigh йогата. Неговото вдъхновение зад FlyHigh йога идва от Kurunta и традициите на Айенгар йога, където се използват въжета на стена. FlyHigh йога съдържа всички традиционни елементи на Айенгар йога, с по-модерен, забавен и атрактивен подход. Хосе нарича Бали свой дом и мястото, откъдето разпространява любовта към FlyHigh йога в Азия и останалата част на света. Той води почти всеки месец йога обучения в Бали, Малайзия, Китай или Виетнам. Спомняте ли си въпросите, които си зададохме в началото? Е, Хосе ни помогна да си отговорим на тях:

Защо йога e толкова популярна днес и мислиш ли, че повечето хората наистина разбират смисъла на практикуването на йога?
Йога е много модерна днес, основно защото има компонент, който е много различен от всяка друга физическа практика и носи на всички практикуващи внимание и осъзнатост. За мен йога е всичко това, което е между фитнес залата и манастира. Има толкова различни видове практики, някои са по-физически и хората ги предпочитат пред фитнеса. Други избират по-медитативните. Йога може да удовлетвори нуждата за промяна, духовност и лекуване на всеки. Йога е толкова популярна днес, защото е смесица от физическа активност, дишане, здравословен начин на живот и хранене. Йога помага да пречистим тялото и душата си.

Защо и как FlyHigh йога може да ни помогне да трансформираме тялото и ума си?
Има 5 основи на Fly High йога. Първо, тази практика дава много свобода, което я прави забавна, а когато нещо е забавно се учи и практикува по-лесно. Насърчавайки хората да се забавляват, насърчаваме общността в групата и извън нея. Отивайки в парка или на плажа заедно с FlyHigh йога колана(люлката) и го окачим на някой клон или лост, пробуждаме интереса на хората около нас. По този начин практиката и колана се превръщат в един фантастичен инструмент за общуване извън и в общността. Всяка практика ни учи за биомеханика, така че хората, които практикуват FlyHigh йога, осъзнават много по-добре как тялото се движи. Концентрацията се подобрява значително, защото когато практикуваме с помощта на колана умът ни се фокусира върху инструмента и забравяме за всичко в този момент. И последният стълб на FlyHigh йога е куража, защото трябва да прекосим една линия в ума си и да излезем отвъд умствените ограничения. Трябва да се доверим на колана и когато го направим, можем да изпълним пози/асани, които никога досега не сме си представяли, че тялото ни може да направи. Така премахваме ограниченията, които страха ни е поставил. Всичко това прави Fly High йога практиката напълно различна от традиционната йога. Можем да подобрим стойката на тялото си и да освободим натрупаното напрежение. Смисълът на йога е да премахнем физическото напрежение по тялото си, за да можем да бъдем по фокусирани и осъзнати, когато медитираме.

Как йога успокоява ума ни и изгражда личността ни?
Йога е като медитация на движението. Учение как тялото да чувства и освобождава блокажите на движението. С практикуването на йога ставаме по-осъзнати и наясно с всичките си сетива. Учим се как да осъзнаем момента и да спрем да контролираме себе си и всичко от нас. Йога наистина променя усещането за живота на всеки практикуващ.

В България за съжаление няма как да се докоснем до невероятното усещане на FlyHigh йога практиката. Въздушната йога до малка степен може да изрисува представата за нея, но чувството за свободата, пълното фокусиране в асаните не е същото. Все пак освен в Бали, Шанхай, Виетнам и Малайзия, FlyHigh йога има и в Европа. Любляна и Виена са едни от градовете, в които им сертифицирани учители по FHY. Стискаме палци, скоро да можем да я практикуваме и в България.