This post is also available in: English (Английски)

Предколедната еуфoрия вече е обзела света, Фейсбук, Инстаграм и всички останали паралелни реалности. Ние от socialbee.bg не се противим особено на тази вълна и с удоволствие се потапяме в магията.

Една такава магична приказка ми се случи миналата седмица, когато за три дни се отдадох на удоволствието, наречено немски коледни базари. Досега само бях чувала суперлативи за този във Виена, а тази година направих запомняща се обиколка из Нюрнберг, Дюселдорф и Кьолн. Горещо препоръчвам този зимен разкош на всички, които обичат да блаженстват.

sdr

От къде накъде

От София (и не само) може да стигнете до Нюрнберг или Кьолн на безобразно ниски цени, ако планирате пътуването си отрано. В нашия случай сборният пункт беше в Нюрнберг, а след това придвижването до Дюселдорф стана с влак и ако си купите билета 2-3 месеца по-рано, може да ви излезе около 20 евро (имайте предвид, че конкретното разстояние е доста сериозно, но влакът е от бързите и се стига за около 3-4 часа). Симпатични хотели в Нюрнберг и Дюселдорф се намират за около 30 евро на вечер, пак при добро планиране.

Във виното е истината

А сега към същината на нещата … пригответе се за истинска зимна приказка, гарнирана с греяно, ароматно червено вино и местни специалитети. Базарите в Нюрнберг и Кьолн са разположени на обширна площ в центъра на града, до катедралите. В Дюселдорф имаше няколко по-малки базарчета, всяко със своята идентичност. Атмосферата е толкова празнична и въпреки мнгото хора, някак си напрежение няма. На всички места може да се процедира с питиетата по следния начин – Чаша+греяно вино= 5.5 евро. Всяко ново доливане = 2 евро. Ако накрая си върнете чашата, ви връщат 3.5 евро. В допълнение на простата математика ще кажа, че чашите за греяно вино или бира са специално изработени за съответния град, точно за настоящата година и са прекрасен сувенир, който може да си вземете за спомен.

cof

Изкушение дебне отвсякъде

От нещата, които опитах за хапване, наистина не знам кое да спомена първо. Всичко що е вурст, си заслужава да се опита. Обикновено е гарнирано с кисело зеле, което може да е приготвено с вино (разбира се!) или пък по друга местна рецепта, но и в двата случая е много добро. Къривурста в Кьолн беше нещо доста приятно и типично не за града, а за Берлин, както твърдят запознати. Има хиляди видове наденички, бургери, месo на шиш и какво ли още не. Може да разнообразите месото с порция Кезешпецле – вариант на паста с местни сирена, маринован лук и магданоз. Друго типично солено ястие беше нещо като картофен шницел – Райбекухен, което също си е предколеден специалитет. Не мога да пропусна гигантската порция свински джолан с картофено пюре и кисело зеле, която може да е ваша срещу 14 евро и да ви стигне за поне 2 обяда и една вечеря… (градът е Дюселдорф, мястото – Hausbrauerei Zum Schlussel)

 

Други изкушения, дебнещи безпощадно на всеки ъгъл са брецелите, щолените и лебкухените. Сладкишчетата също са навсякъде – целувки или плодове, обляти в шоколад, карамелизирани ядки, които приготвят пред теб, а уханието на карамел се носи във въздуха наоколо, както и десетки видове плодови хлебчета (Фрюхтенброт), които исках да изкупя на едро.

 

sdr

Измежду изобилието от храна и питиета, базарите преливат от малки вълшебства – коледна украса, сувенири, бижута, аксесоари. Много от нещата са ръчно изработени, а някои от бижутата се правят на място, пред посетителите, щандовете с коледни играчки изглеждат почти нереално, а тези с декоративни ароматни свещи – меко казано романтично.

С една дума – заслужва си. От миналия уикенд вече съм фен на Германия. Много е силна в сезона на Коледните базари, а със сигурност и не само тогава.