Градусите паднаха надолу и най-накрая времето се оказа подходящо за моя отдавна отлежал „морепис”. Ако имате „дежа вю”, спокойно, и тази година успях да избягам за 2 седмици на борда на Queen Elizabeth.

Компанията същата – Биляна като ветеран на круизните пътешествия, Лъчезар като наш безкрайно любезен и търпелив домакин. Бяха ми нужни повече от 2 месеца, за да успея да обобщя впечатленията от дестинациите, които посетихме. Когато човек види толкова много различни места и всичките (почти) интересни – трудно може да ги опише. Още повече, че идеята на този текст е все пак да послужи за съвети и информация, ако сте се насочили по същия маршрут.

Градовете-картички

Тази година пътешествието ни не включваше типични летни дестинации, което всъщност беше супер. Не знам кога иначе щях да избера Хамбург, Копенхаген, Стокхолм, Талин, Сант Петербург, Кил (на немски Kiel) и Зебрюж доброволно за почивка/екскурзия. Което си е голяма грешка, убедих се сама. Този път се въздържах да изчета пътеписи,гидове, съвети и прочие, защото исках да се изненадам. На всяко пристанище по традиция ни очакваше информационен офис, а на „Queen Elizabeth” грижливо ни даваха всеки ден брошури с най-важните забележителности и карта на съответния град.

11992657_875352059168345_2037248902_n
В Хамбург ни посрещна истинско лято и жега, както и един подреден, красив като картичка град. Избран за „Зелена столица на Европа за 2011” и има защо – от краткият ни престой видяхме множество паркове, градинки, зелени площи. По подразбиране – всичко чисто и спретнато, с немска прецизност. Тук ще направя кратка вметка – ако пътувате на кораб, преди влизане във всеки от посочените по-горе градове ще можете да се размажете от кеф. От палубата се разкриват гледки като от „Наследството на Гулденбургови“ – красиви вили в предградията, кейове към тях с яхти с платна, маса за двама, кацнала на скалите. Дори и каменните сърца ще бъдат разтопени от подобни пейзажи, докато морето се шири пред вас, а чайките се реят. Да се върнем на Хамбург- втори по големина в Германия, приветлив за чужденците и извор на идеи за туристите. Слизаме на пристанището, което е огромно и също е в топ списъка със забележителности. Ако имате време (а ние никога нямаме достатъчно) –очаква ви кеят за пътници (St.Pauli Landungsbrücken). От там потеглят круизни корабчета, развеждащи из Хамбургското пристанище, рибния пазар, контейнерните докове. Друга отправна точка е Шпайхерщат – най-големият комплекс от складове в света.2

Силно ме впечатли сградата на кметството (Rathaus), Shuttle бусът ни остави пред нея и веднага последва поредица от снимки, истинска наслада за очите. Това е и отправна точка за нашата разходка пеша цял ден. След любезен разговор с полицаи се насочихме към бароковата църква “Св.Михаил” – една от емблемите на Хамбург. Часовниковата й кула се вижда от далеч, а около нея са разположени и „Св. Петър”, „Св.Екатерина”, „Св.Якоб” и „Св. Николай”. След 5 евро вход се насладихме на „Св.Михаел”, пищната орнаментика и усещането за смиреност.
Хамбург, поради фактът, че е прорязан от множество реки и канали, е град на мостовете – повече от 2500. Всичко това е гаранция за прекрасни, романтични гледки, пръснати навсякъде в унисон със забележителната архитектура. Старото и новото се преплитат, велосипедите са на почит, без грам кич и излишък, а като бонус за туриста са многобройните заведения и магазини. Изобщо град-мечта! Има си всичко, а работещите хора и любопитните пришълци като нас се вливат в едно лятно спокойствие. Цените са си напълно поносими за Европа, а доста от използваните известни марки продукти у нас (например козметика и прахове за пране) се оказаха в пъти по-евтини.
Най-впечатлена бях от минаващата през центъра река Алстер, изкуствено преградена и образуваща 2 езера – Биненалстер и Аусеналстер. Разходихме се само около първото и бях толкова въодушевена. Чудесно място в сърцето на града с размерите на малък национален парк, социален епицентър за срещи, мързеливи 12016472_875355135834704_2117813763_nследобеди на пейките, водни колела. Изключително дружелюбни лебеди и патета, които в България не биха оцелели повече от няколко часа. Да, такива дребни, но впечатляващи неща. Пихме кафе както повелява традицията, докато зяпахме хората и се наслаждавахме на първата спирка от круиза.
На Копенхаген възлагах големи надежди и не ме разочарова, а вече ми е в топ 3 посетени градове. Но не е място за един ден! Стъпвайки на крайбрежната алея, почти очаквах да ме посрещне Ханс Кристиан Андерсен. Беше неделя, рано сутринта и това е прекрасно време за разходка. Естествено, бяхме повлечени от потока туристи към статуята на Малката Русалка, чието спокойствие е нарушено напълно от фотоапарати, японци и селфистикове. Гмуркаме се в града, като преди това минаваме през места като от приказките – мостчета, красива църква, каскади от фонтани и цветя. Само ние сме по улиците и нашият безкраен ентусиазъм. Веднага попадаме пред Амалиенборг(Amalienborg Palace) кралски замък с изпънат като струна гвардеец. Оттам накъдето и да тръгнете, няма да сгрешите. Избираме кея в Нюхавн (Nyhavn), виждали сте го на снимки. Означава ‘ново пристанище’ и е едно от най-живописните места в Копенхаген.
4Там може да наблюдавате лодките за разходка по каналите, пълни със семейства с деца, велосипедите, които са по-предпочитани от колите. Валутата е крона, това малко го бяхме пропуснали като информация, но можете навсякъде да платите с карта и почти навсякъде в евро кеш, но рестото ви се дава в крони. Датчаните говорят много добър английски, така че всичко е лесно и удобно. Обиколихме пространството около внушителния дворец Кристиансборг, но най-голямата ни находка беше частната кралска библиотека зад него. Можете да избягате там с чаша кафе, да се излегнете на тревата и да си кажете, че животът е прекрасен. Може да го направите и в множеството паркове, където пикникът е любим начин на обяд. За съжаление нямахме време за увеселителен парк „Тиволи”, само надникнахме да видим атракционите през оградата – трябва ви цял един ден за всички люлки, влакчета, екстремни пързалки и тн. Сувенирите по линия на цялото ни пътешествие бяха много скъпи (средна цена на магнит 5-6 евро), но не устоях и си купих малък, сладък, дървен гвардеец за 8 евро.
Следваща спирка – дъждовен Стокхолм!