Задължително събитие за всички влюбени в модата, красотата и изкуството е първата по рода си изложба посветена на модната иконата Маноло Бланик в Милано. Неговата работа и нестандартен поглед се превръщат в култ в дизайна на обувки.

Милано, освен икономически център на Италия е и притегателна сила на модата, ето защо не е случаен избора на място, точно в сърцето на модния италиански квартал, в Palazzo Morando, могат да бъдат видени най-добрите му „творби“, модели на обувки, които създава през 45 годишната си кариера.  „Manolo Blahnik. The art of shooes” илюстрира творчеството на известния дизайнер, който се превръща във водещо име в света на контемпорари стила. Испанец по националност, но италианец по душа, неговите дизайни са силно обвързани и повлияни от италианската модата.Изложбата се състои от шест тематични раздела: „Гала“, „Сърце(ядро)“, „Материи“, „Природа“, „Архитектура“, „География и изкуство“ . Частта „Гала“ съдържа обувки, направени от най-скъпите материали такива, които Бланик създава за филми като „Мария Антоанета“. Изложените модели са с уникални форми, изработени от изящни материали и украсени със скъпоценни камъни. Те изразяват най-поразително безграничното въображение на Бланик, който създава уникални декорации, които характеризират стила му.

Моделите в секцията „Сърце“ (ядро) са посветени на личности, вдъхновили дизайнера – Анна Пиаджи, Риана, Сесил Бийтън, Бриджит Бардо, Александър Велики. Зад всеки чифт обувки стоят конкретни изображения или истории, основани на спомени и детайли от любими книги и филми на Маноло Бланик.

Третата част от изложбата е посветена на „Материи“, която разказва за ателието на Маноло и любовта му към различните тъкани. В творбите си той използва сатен, велур, туид, кашмир, ръчно изработени дантели, вълна, лен, памук, брокат и коприна.

Обувките в раздел „География“ са повлияни и вдъхновени от пътуванията на Бланик по целия свят и представляват впечатленията му от Великобритания, Италия, Япония, Африка, Испания и Русия, както и специалната му привързаност към личността на Екатерина Велика.

Секцията „Природа“ представя колекция от обувки вдъхновени от света на цветята и растенията. В тези модели той вплита флорални мотиви, ягоди, палмови листа и кактуси. Дизайнерът еднакво се възхищава на морето, коралите, скалите и животинското царство, чиито форми са отразяват в стила му.

В частта  „ Архитектура“ се характеризира с  колекция вдъхновена от паметници на културата, литературата, киното, картини на Франсиско де Зурбаран и Франсиско де Гоя, Пабло Пикасо, Анри Матис, Марк Ротко и Пийт Мондриан, скулптури от Александър Калдер, Хенри Мур и Барбара Хепуорт.

Изложбата представя 30 оригинални дизайна и 214 обувки от архива на Маноло Бланик. Тя може да бъде посетена до 9 април в Palazzo Morando на улица Sant’Andrea 6 в Милано.