Лятото е към края си и е време да се подготвим за новия сезон. Първа стъпка е да разчистим гардероба си за студеното време и да приберем летните дрехи.

Всички сме изправени пред дилемата какво да правим с вече омръзналите ни до болка блузи, рокли или панталони. Искаме и да освежим есенния си гардероб с нови придобивки, но често това е свързано с доста средства. На помощ в разчистването и обновяването на гардероба идва инициативата „Empty Your Wardrobe“ на няколко приятелки, които всеки сезон се изправят пред една и съща дилема.

Ето защото на 27 септември в столичния клуб Switch организират събитието размяна на дрехи. В него могат се включат всички, които не желаят да изхвърлят дрехите си на боклука и искат да се сдобият с нови дрешки за новия сезон. Всички, които се присъединят към инициативата ще могат да дарят или заменят вече ненужните си дрехи абсолютно безплатно. Това е добър повод да обменим своя набор от аутфити за следващия сезон или спрямо нуждата, която имаме. Условието е те да са запазени, чисти и добре изглеждащи. Можем да донесем всичко: дамски, детски, мъжки -дрехи и аксесоари. Дрехи, носени в ежедневието, с повод и без повод, според спорта, който практикуваме, както и цели екипировки. Няма ограничения за сезон, материи и размери!

Идеята на момичетата е прекрасна, ето защо се срещнах с главния генератор на идеята, Светлана. Тя е весел и енергичен човек, пълен с идеи и позитивно отношение, която притежава голяма любов към модата.

538822_10200802018641824_418091776_n

Как ти хрумна инициативата „Empty Your Wardrobe“? И каква е целта ѝ ?

Идеята в началото беше доста различна, искахме да изкупуваме и преправяме стари и неизползвани дрехи, като им вдъхнем нов живот и намерим техния нов собственик. Заедно с приятелката ми Петя създадохме Facebook страницата „Пълен гардероб, ненужни дрехи – отървете се от тях“, която за наша огромна изненада бързо набра скорост. Целта на събитието ни „Empty Your Wardrobe“ по-скоро хората да имат възможността съвсем безплатно да разменят ненужните си вещи, да разчистят гардероба си като споделят ненужното за тях с вероятно необходимо на друг. Идеята е да споделяме, да даваме – защото голямото консумиране и свръхпроизводство на дрехи няма да спре, но това е възможност да използваме отново вещите си.

11997033_10204958782275583_67672040_n

Какво мислиш за дрехите втора употреба? У нас вече има много такива магазини, но много хора ги намират за неприятни?

Смятам, че всеки може да открие очарованието и вдъхновението около нас . Няма значение дали дрехата е втора употреба, нова масова или от луксозен бранд. Това по-скоро са предразсъдъци, начин на живот, показност и статут в обществото. Когато човек спре да се показва, а се обърне навътре в себе си, тогава той ще разбере, че не дрехата го определя.

Мислиш ли, че за да изглежда добре една жена трябва да е облечена задължително с много скъпи дрехи? Защо?

За да бъде една жена „скъпа“ , тя трябва да е духовно богата. Както и да се чувства щастлива . Щастливата жена е красиво изглеждаща жена!

Стилът няма как да бъде купен с пари. Какво трябва да притежава една жена, за да има стил?

За мен това се възпитава. Огромно внимание оказват родителите, средата и културата. Начинът ни на живот, както и информацията, са не по-малки фактори, които повлияват. Но за мен стилното е естественото, непринуденото очарование и простота.

Опиши ни твоя стил и какво би препоръчала на всички забързани момичета, които крачат по улиците на София?

Удобен, свободен, с ниски обувки и огромна чанта. Комфорт преди всичко, носен със самочувствие. И цвят за разкош… Това е и моят съвет към всички работещи момичета, които „бродят“ и прекрасните улици на София.

t2-fashion-wardrobe_100856c

И като за край, защо трябва да даваме живот на старите дрехи?

Не вярвам, че модата вече може да ни изненада. Тоест, за мен развитието е в насока на новите технологии, материи. Големи фирми подемат кампании за рециклиранe, за създаване на принципи и технологии, които да подобрят околната средата, да създадат комфорт и защита при носене. За съжаление ресурсите, които сега използваме за производство на дрехи  се изчерпват. Не вярвам, че има трайност и годност на старите дрехи – трябва им просто един различен поглед, ново вдъхновение, за да оживеят отново.