Ръкавицата с новогодишните обещания е хвърлена. Равносметката какво постигнахме през 2015 и какво не успяхме да свършим, вече е направена. Както и обещанието какви ще бъдем през 2016, кои са нещата, които искаме да променим. Защото Нова година = нов човек!

Ако питате мен, това не е равно на нищо друго, освен на една голяма заблуда, която грижовно подхранваме с началото на всяка следваща година. Може ли отмятането на един календарен лист да ни направи нови хора? Как така се събуждаш на първи януари, в повечето случаи със завиден махмурлук, и изведнъж осъзнаваш, че си толкова променен, загърбил всички вредни навици и отворил път на всичко ново, позитивно и здравословно? Защо ни е нужна датата 1 януари, за да започнем или да спрем с нещо? Какво не му харесваме на останалото време от годината? На мен лично, то ми харесва повече.

От няколко години насам новогодишните обещания попаднаха в графата „митове и легенди“ и по-скоро ме забавляват, отколкото впечатляват.

Любим пример ми е моментът със спортуването. Реално наблюдение от последните няколко години – фитнес залите се пукат по шевовете през януари. След като изтече месечната абонаментна карта обаче, остават само хората, за които спортът е част от ежедневието, а не само новогодишно обещание. Да си го кажем откровено – ако не сме от тези, за които спортът е начин на живот, най-вероятно 1 януари няма да ни е кой знае какъв стимул. Ще се сетим отново, какво сме си обещали, когато дойде време да се ходи на море или когато качим няколко килограма.

sunset-925995_1920Друг достоен представител на списъка с новогодишните обещания решението да се спрат цигарите и да се даде старт на здравословното хранене.Речено – сторено! И така до първата сбирка с приятелите! Някой беше казал: „Няма нищо по-лесно от това да спреш цигарите. Правил съм го хиляди пъти“ Сигурна съм, че поне 90% от тези хиляди пъти са били на 1 януари. Подобни примери колкото искате – от спестяването на пари, през четенето на повече книги, ученето на нов език, повече време за себе си… и какво ли още не.

Далеч съм от идеята, че да си поставяме цели, да си правим планове и да си даваме обещания е нещо излишно. Напротив. Но за мен има нещо много досадно и изкривено в тази масова вълна на „личностно целеполагане“ около нова година.

Не вярвам, че механизмът работи по този начин – не е преобръщането на календара това, което задейства промяната. Ние самите сме, независимо кой ден от годината е, в коя държава сме, с кой човек сме.

Преди време попаднах на една статия, в която се казваше, че няма как да избягаш от себе си, колкото и да си повтаряш, че ето, точно в този момент започваш на чисто, ставаш нов човек. Защо ли? Защото всеки от нас има своите демони, слабости, странности, липси, желания, цели, мечти, стремежи и ще ги носим със себе си навсякъде и по всяко време докато не започнем с малки стъпки да правим конкретни неща – нови, различни и осъзнати. Не защото е нова година или някой го очаква от нас, а защото наистина имаме нужда и защото наистина го искаме.

Ако това време на годината ви провокира към промяна, няма лошо. Възползвайте се. Но бъдете откровени със себе си, бъдете реалисти. Нереалистичните очаквания после горчат. Пожелавам ви сладка нова година!