Пак сме на коктейлна вълна и как иначе, в тази лятна жега. Откриваме прохлада под сянката в градината на легендарния бар Табако в София, където се срещнахме с Коко Койчев, негов мениджър.

Един от добре познатите бармани у нас, имал щастието да работи в едни от най- добрите барове в София за последните 10 години, ако не и повече. Той е от онези хора, от които можеш много да научиш за изкуството в приготвянето на вълшебни миксирани еликсири.

Коктейлна разходка из лятното меню на Табако
Този сезон, Коко е подбрал страхотна селекция от летни вкусове, които допълнително да буустнат настроението на всеки. Коктейлите, които сме подготвили са почти изцяло с бели алкохоли, джин и водка. С тях може много да се експериментира, а и за лятото са идеални. Един от новите продукти, които предлагаме е водка Тито’с Хендмейд, a коктейлите приготвени с нея са наистина вълшебни, разказва Коко. Вкусовете определено са много плодови, типично за лятото, страхотни интерпретации на класическите коктейли като Мохито и Маргарита. Ние лично опитахме Мохитото, което е приготвено с любимия ни Hendrick’s, краставица и стрък мента за уникален аромат. Едно от вълшебствата на Коко е и ракията с вкус на диня, която е просто магично вкусна.

Портретна Фотография | Portrait Photography | www.animihaylova.com

Тайната зад летния вкус
Нямаше как да не попитаме Коко, как летните коктейлите в Табако са толкова вкусни и пълни с лято в тях. Отговорът беше много прост: Залагаме на сезоните плодове и гледаме да извлечем най-доброто от тях, за да постигнем свежия летен вкус. Много от сиропите си ги приготвяме ние, но не всеки път можем да разчитаме на качествения вкус на плодовете, на който са свикнали клиентите ни. Ето защо се доверяваме на пюретата и сиропите на Funkin. Те са натурални и предлагат наистина богата гама от вкусове, някой от които няма как да се намерят в България или ще са прекалено скъпи. Хубавото при тях е, че вкусът на коктейлите е винаги гарантиран. Един от коктейлите, които правим с техни продукти е No Name с ванилов сироп и пешън плодове.

Портретна Фотография | Portrait Photography | www.animihaylova.com

Имат ли коктейлите пол?
Безумен въпрос, който обаче си има отговор. Коко ни разказа, че не би трябвало, коктейлите да се делят на мъжки и женски, но все пак практиката е показала друго. Оказва се, че мъжете не обичали коктейли в розов цвят, без значение, колко са им вкусни. Жените пият всичко, или почти всичко. Но както казва Коко, най-важното за един барман е да може да усеща клиентите си, за да им предложи напитка, която наистина да оценят.

Портретна Фотография | Portrait Photography | www.animihaylova.com

Културата и миксологията
Нямаше как да не си поговорим с Коко за развитието на миксологията у нас и културата на пиенето на коктейли, която се развива вече повече от 5 години по нашите географски ширини. Всички бармани дължат много на пионерите в това начинание Станимир Пеев, Драго Иванов, Илия Зотков, Мартин Тодоров, Ники Нейков и др. Това са хората, които с усилената си работа и страстта си към миксологията запалиха много бармани у нас, които развиват коктейлната култура в България. Ако не бяха те може би все още в менютата на баровете у нас щеше да има 4 коктейла, които никой да не си поръчва. Сега вече е различно, баровете у нас се съревновават, кой от тях да предлага все по-добро коктейлно изживяване на клиентите си.

Благодарим за прекрасните снимки на Ани Михайлова. Още нейни творби може да откриете в сайта й.