Толкова много неща изникват в съзнанието, когато чуеш, Лято! Топлина, жега, спомени за любов, за море, за сбъднати и несбъднати мечти.

От десет години прекарвам лятото си на южното ни Черноморие, където е пълно с хора, музика и дълги дни и нощи на край морето. Обикаляме всяко прекрасно градче и всеки малък плаж. Тази година обаче отидох на север, върнах се там, където за първи път се влюбих в лятото, разбрах какво е любов, приятелство и където за първи път започнах да мечтая за тези десет години, които отлетяха толкова бързо.

На северното море

Прекарах цялото си осъзнато детство в Албена. Онзи курорт, който е заклеймен като пенсионерски. Знаете ли обаче, че тук е най-прекрасната плажна ивица у нас? Дълга, широка с фин пясък, а морето е по-чисто и по-сияйно. Рано сутрин, към 8 ч. чуваш само леките вълни, които сякаш ти разказват нещо. В далечината виждаш корабчета, а слънцето се къпе във водата и я облива в светлина. В тези моменти сякаш откриваш себе си, срещаш се отново, забравяш за всичко, на плажа в Албена.

139875959982393

Снимка: www.blacksearama.com

Летен картел

Сега ще ви заведа далеч от евъргрийните, които звучат от всяко заведение по централната улица, наречена още „Улицата на художниците“. Отиваме срещу една от най-старите атракции в курорта -корабът „Арабела“. Срещу него се издига голям дървен пъб или по нашенски казано бирария, името й е „Картел“. От едната страна е алеята, по която ако тръгнеш, може да стигнеш до другия край на курорта, а от другата граничи с плажа. На дървените маси, можеш да стоиш с часове и да се наслаждаваш на хубаво кафе и морската панорама. Плажът пред малкия пъб е далеч от шумотевицата и тълпата от германските и руски туристи. Тук можеш да срещнеш приятни хора от цяла България, включително и софиянци, решили да избягат от динамиката на столицата и да се усетят истинското лято, на спокойствие, далеч от суетата.11923053_10153497814906904_986537286_nДойдеш ли пред плажа на малкия пъб „Картел“, няма да искаш да си тръгнеш. Цял ден ще пиеш бира от Бирения бар или ще хапваш вкусни добруджански салати, морска риба, а персоналът ще те посрещне като скъп гост. Ще те настани и ще те накара да се почувстваш като в собствен дом на брега на морето. Оставаш си приятел с тях и те чакат всяка лято, посрещат те с прегръдка и те изпращат с очакване, че следващото лято ще се върнеш отново.

В двореца на кралицата

Освен курортът, който пази дългогодишни летни спомени, на 15 км. от него е Балчик. С каменистия си плаж, той един от най-красивите градове край морето. Разбира се, най-голямата атракция е дворецът и Ботаническата градина. Ако все още не сте били там, изпускате много, ама наистина много.
Дворецът е бил лятната резиденция на румънската кралица. В градина около него може да седнете на каменният й трон и да се наслаждавате на прохлада под дебелата сянка на дърветата. Проектът по изграждането му е на италианските архитекти Америго и Аугустино, а Ботаническата градина е изградена през 1955 г. от академик Йорданов, ректор на СУ „Св. Климент Охридски”.

Снимка: citytrip.bg

Снимка: citytrip.bg

Дворецът има два основни елемента – сграден фонд и Ботаническа градина с парк. Съдържа в себе си 46 сгради, 170 архитектурни, археологически и исторически паркови елементи и недвижими и движими паметници на културата. Най-важната природна даденост на Двореца е изобилната и кристално чиста вода на изворите „Бял кладенец“ и „Чатал чешма“. Тя е протичала през малка долина и е задвижвала воденичните колела на мелниците в местността. В архитектурата на двореца се преплитат старобългарски, готически, ориенталски, мавритански елементи. Комплексът включва още спомагателните постройки и редица вили. Пътят към двореца се спуска между два реда каменни стени и спира пред главния вход на караулното на часовоите. В двора е изграден параклисът „Стела Марис“. Други популярни забележителностите са „Божествената градина“, градина „Английски двор“, „Градината с кръстовидното водно огледало“, „Гетсиманската градина“, „Мостикът на двореца и гаражите за яхти“, юзината и „Мостът на въздишките“, „Алеята на виното“,“Алеята на вековете“ „Висящите тераси“, гробът на кралица Мария и други

Вземете си почивка от реалността и елате на север, където ще се срещнете с лятото, така както не сте се срещали никога досега. Открийте спокойствието и гостоприемството на Албена, чистите плажове и прекрасните забележителности около курорта.