Италианците са красив народ, но това отдавна не е новина. Има нещо специално в излъчването им, в енергията и емоционалността, от които са направени.

Това важи както мъжете, така и за жените, както за младите хора, така и за тези в по-напреднала възраст. Отскоро се подвизавам в Милано и малкото ми бягство от всички битови и служебни ангажименти, през които човек преминава в такъв период, е да събирам впечатления за хората, навиците и културата в тази страна. Тепърва започвам с това „пътешествие“, което обещава да е интересно, но като за начало се впечатлих от нещо, което определено тук е издигнато на пиедестал – Стилът. Колкото и бързо да се сменят модните тенденции, едно е сигурно – елегантността е винаги на мода. И тъй като ние жените имаме набито око една за друга, ето няколко добри примера, които можем да вземем от италианките в това отношение:12325782_10153498831544457_2078269429_o

1. Прическата
Винаги в перфектно състояние. Поддържаната коса определено е тяхна отличителна черта. Здрав вид, игра с цветовете, класически или смели форми – безспорно знаят как да изглеждат добре. Дори и на пръв поглед небрежно разпиляната дълга коса е добре подстригана и оформена, с подобаващ обем и блясък.Всичко това благодарение на … кой знае … италианският ген, хубавата храна, слънцето (последното не важи за Милано) или просто на няколко часа прекарани във фризьорския салон.

2. Чантата и обувките
Казват, че дяволът е в детайлите. Казват също, че дяволът носи Прада. Може и да не са Прада, но чантата и обувките определено са нещо повече от детайл. Обувки с дебели платформи и боти с удобни токове … или на кой каквото му харесва. В Милано можеш да видиш всякакви стилове. Чантите са подбрани така, че да бъдат елегантен акцент и завършек на цялостната визия. Големи, удобни, кожени, ненатрапчиви цветове – това е накратко.female-864400_19203. Бижутата
Задължително присъстват. Тук въображението се развихря и могат да се видят всякакви нестандартни форми и комбинации. Пръстени, гривни, обеци – съчетани така, че хем да привличат вниманието, хем придават изисканост, без и дума да става за евтин кич.

4. Ах, тези аксесоари…
„Очилата, шаловете, шапките и часовниците – аксесоарите, без които не можем“ сигурно биха възкликнали всички италианци. Дори и в мрачното есенно време, слънчевите очила са си нещо съвсем нормално за тази част на света. На помощ в студа идват огромните топли шалове, тип „одеало“ от естествени материи, шапките с периферия, най-често в черно, тъмносиньо или бордо. Доста забавни могат да бъдат и чорапите – раирани, карирани или на точки, които съвсем умишлено са оставени на показ между обувките и панталонът с дължина малко над глезените.

5. Очаквано нестандартна комбинация

В стила на обличане много често има доза смелост, която изглежда си е точно на мястото. На пръв поглед безумната комбинацията от черно кожено яке, ярка пола до коляното и направо крещящи маратонки за джогинг, всъщност се оказва доста ефектна. Малко лудост във формата на очилата, дължината на панталона или цвета на шапката определено правят ежедневието по-интересно.woman-918946_12806. Изчистена елегантност
Тази ми е любимата, което значи, че съм на правилното място. Някои от най-стилните дами изглеждат така, сякаш са постигнали този ефект с минимални усилия и са избрали съвсем стандартни комбинации. Това обаче е само на пръв поглед. Истината е, че зад подобен външен вид стои сериозен „подбор“ – на цветове, материи, модели, всичко това подплатено с качество. Ако вземем за пример едно бизнес облекло – изчистени линии, комбинация от не повече от 3 цвята на всичко, което носим върху себе си, удобни, но и стилни обувки и елегантна чанта. Какво повече ни трябва? Ако за този сезон заложите на цветове като бордо, сиво, бежово, тъмно синьо, меките нюанси на кафявото и есенното продължение на актуалното по-рано през годината оранжево, определено няма да сбъркате.

7. Въпрос на увереност
Максимата, че скромността НЕ краси човека, сигурно се е родила в Италия. Определено тук не е на мода. Шумни, уверени, усмихнати или ядосани, непрекъснато говорещи – такива са. Щипката самочувствие може би е онова нещо, което не можеш да си купиш от миланските бутици, но тя прави така, че всичко, което носиш върху себе си да бъде запомнено.