This post is also available in: English (Английски)

Да кажеш кое е най-красивото място в Италия е невъзможна задача. Колкото повече откриваш, толкова повече се влюбваш.

Ако апетитът наистина идва с яденето, то в този случай очарованието идва с пътешестването. Отвъд добре познатите, световно известни дестинации като Милано, Венеция и Флоренция, без дори да споменаваме Рим – град, който не бива да попада в сравнения с което и да е друго място по света, Италия има много съкровища, които дебнат на всеки ъгъл.

Когато стане дума за La vita e bella първото място, което изниква в съзнанието ми е Тоскана. Хълмовете, малките улички, които се вият по тях, лозята, средновековните градчета, каменните вили … всичко това съществува! Истина е и е много по-красиво от снимките в google. Тоскана е магия, безвремие и блаженство, която олицетворява една от любимите ми италиански думи – benessere. Означава благосъстояние – на духа, тялото и сетивата, а моят „принос“ в превода е и умението да се наслаждаваш на малките блаженства в живота. Италианците са го превърнали в изкуство, индустрия и начин на живот. Не е концепция, която може да осмисли живота ви (макар да много изключения от това твърдение), но може да е доста сериозна мотивация за някое бягство от реалността. Без да претендирам за изчерпателност, но имайки увереността, че съм ценител, ето и моите топ препоръки за Тоскана:

Агритуризмо

Или иначе казано, селски туризъм по италиански. Най-пълноценният начин да усетите духът на региона е да си наемете вила (или част от нея) някъде извън големите градове. Може да го направите през booking, Airbnb или директно през някои от сайтовете, които предлагат този тип настаняване (www.agriturismo.it/en/) цените са дори по-достъпни от тези на хотелите, а качеството е по-високо. Ще ви обгрижват с домашно приготвена храна, ще пиете домашно вино от региона и ще се чудите в кой момент от средновековието е спряло времето. Къщите са стари, но реновирани, таваните са поне 3 метра високи, а на тях често има фрески, прозорците са тесни и дълги, със задължителните кепенци, които едва пропускат свеетлината. Най-хубавото на агритуризмото е, че се чувстваш наистина у дома, говориш си със собствениците на вилите и научаваш истории, които не можеш да чуеш навсякъде.

Малките градчета

Истинската Италия е там. Усещането за безвремие и съвършенна идилия витае във въздуха непрестанно. Виждаш усмихнати хора, които жужат нагоре-надолу из уличките, всичко е подредено, семпло, със стил, няма нищо излишно, всичко е по италиански издържано. Градовете са оградени от крепостни стени, къщите са каменни, цветята са навсякъде, магазинчета и заведения ще се опитват да ви привлекат вниманието и ще ви предлагат да дегустирате колбаси, сирена и вино на всеки метър. Сиена, Монтепулчано, Монтикиело, Баньо Виньони, Волтерра, Монтериджони – градчета и селца съхранили уникалния дух и традиции без да преливат от туристи. В някои от тях че откриете просто 3-4 заведения и също толкова магазинчета. В Баньо Виньони ще можете да изпиете по един Аперол Сприц до площада, който всъщност е … минерален басейн от 16 век.

 

Зелената пролет

Това е периодът, в който хълмовете в южната част на Тоскана са толкова меки, зелени и съвършени, че очите просто не могат да поберат гледката. Криволичещите тесни пътища, оградени с високи кипариси, които свързват главният път с пръснатите наоколо вили са притегателна точка за фотографи от цял свят, които спират, за да заснемат спиращата дъха гледка. Всъщност, Тоскана е очарователна във всеки един сезон – лятото е меко и ненатрапчиво топло, а тъй като повечето от вилите имат собствен басейн, вечерите около него са прохладни и романтични. Есента е друга приказка – най-натовареният месец за региона е септември, когато е гроздоберът. Дегустацията на Кианти, Санджовезе и Вин Санто в някоя от избите е задължителна.

Да се пише за това колко е вкусна храната и какво трябва да се опита би било клише, затова пропускаме тази част. Открийте вашата Тоскана, отдайте й се напълно и се насладете на всичките й сезони, потайности и магии.