Знаете ли, че според последната официалната статистика от 2011г., над 200 000 млади момичета в България страдат от анорексия и булимия?

За съжаление реалният им брой е далеч по-голям.  През последните години изключително зачестяват случаите на млади хора с хранителни разстройства. Много тийнейджъри имат в някаква степен проблем в поведението на хранене, зад който има емоционална причина. Тези проблеми често остават дълго скрити и незабелязани или пренебрегвани, докато не станат драстични. Освен добре познатите анорексия и булимия, напоследък се срещат все повече случаи на орторексия – нездраво вманиачаване по здравословния начин на живот, което е далеч отвъд нормалната грижа за тялото. Увеличава се чувствително и броят на момчетата, засегнати от подобни проблеми. Огромен процент от тийнейджърите не харесват начина, по който изглеждат и се чувстват, което ги поставя в сериозен риск от развиване на хранително разстройство.Тези скрити и тайни проблеми не остават не забелязани от психотерапевтите Милена Ташкова и София Фердинандова. От 10 години те работят в създадената от тях „Психодраматична работилница”, в която наблюдават и се борят с проблемите, които предизвикват хранителните разстройства. Така се ражда кампанията „Живот на килограм”.  Това е единствената у нас капания за превенция на хранителни разстройства сред учениците от 12 до 18 години, който се случва вече почти две години в над 20 училища, с над 1800 деца в София и в страната, напълно безвъзмездно.

Живот на килограм

Основната цел на кампанията е да повиши информираността сред учениците по темата за хранителните разстройства, чрез въвличането им в дискусии и преживелищни упражнения, с които да се провокират да преразгледат вижданията си за красивото, емоциите, моделите на подражание и връзката с храната. Учениците получат информация по достъпен начин, за да могат да разпознават факторите за формиране на хранителните разстройства и да реагират адекватно в ситуации на риск. 

Подкрепи ПРОМЯНАТА

Проектът има все по-популярен профил в социалните мрежи и интернет страница с множество материали, както и кратки видеоклипове по темата за хранителните разстройства. „Живот на килограм” участва от септември 2017г. заедно с над 200 проекта в ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change, където е сред петте финалисти и в момента се бори в онлайн гласуване за влизане в последния кръг на надпреварата.

Гласувайте за промяната тук, за да могат децата ни да растат здрави и щастливи.