В Бургас студените зимни дни вече бавно се превръщат в спомени, които априлското слънце старателно заличава. Има някаква нетърпелива стремеглавост, с която всеки се втурва да преоткрива града, любимите си места, заведения, улици.

В Бургас Морската градина винаги е добре дошла за изследователска дейност, а за туристите или транзитно преминаващите си е в задължителния списък.
Ако познанията ви се ограничават до Морското казино, терасата пред него, капанчетата по плажната алея и Флората, веднага ви насочвам с шовинистична гордост към нова точка за срещи, раздели, разходки и бира.

Който разбира, с кораб тук се спира

На Никулден (който в Бургас има статут на национален и световен празник) 2014 г. официално бе сложено начало на свободния достъп до Морската гара и пристанището. Това се случи след много мъки, инициативи, чакане и други дейности, който можете да си припомните хронологично чрез справка в информационните сайтове. Кратката версия – Откриването на Зоната за свободен достъп в Порта бе подарък за жителите на Бургас и всички очаквани туристи точно на Никулден, а входът е откъм Старата фрегата до хотел „Приморец”. Въпреки режещия вятър, през зимните месеци към новата атракция се забелязваше определен поток от хора, старателно опаковани в шалове, шапки, термоси със сгряваща течност. Разстоянието от портала до самата сграда на Морската гара е не по-вече от 10-15 минути (нямам набито око да го съобщя в метри за мъжката аудитория), а в топъл пролетен ден, който избрах за разходка до там, ми се видя съвсем кратко.

seagull-623520_1920

Да, по пътя няма все още да видите невероятна алея за разходка, фонтанчета, саксии и други подходящи неща, за да добие това място с голям потенциал завършен вид. Обърнете внимание обаче на информационната табела за „Магазия 1” и добрите новини. От нея ще ви стане ясно, че сградата на Магазия 1 е строена през 1903 г. Реконструкцията й е част от първи етап на Зона за обществен достъп /ЗОД/ на територията на пристанище Бургас – Изток. Тя е една от най-старите постройки на територията на пристанището. Конструкцията й наподобява тази на Айфеловата кула. Предвидено е след ремонта сградата, която е с площ близо 3000 кв. м, да се превърне в морски център с изложбени, атракционни и образователни функции. Ще има ресторант с морска кухня, кафе бар, детски развлекателен център, както и многофункционална зала за провеждане на различни събития, съчетано със специализирани търговски обекти. Сградата ще поеме нови функции – на Морски развлекателен център, като се запазва конструкцията.
Самата Морска гара е една приятна сграда в свежи цветове и интересна конструкция и да, преди да сте казали нещо, със сигурност има далеч по-големи върхове на архитектурата в световен мащаб. Но пък си е сериозна крачка напред за развитието на круизния туризъм и нас, така че одобрително палци горе! По време на нашата предвеликденска разходка видяхме и много симпатични и идейни пейки с морски орнаменти като котви и делфини. Морската гара е със застроена площ 2700 кв.м. и е предвидена да поеме до 3 000 пътника от круизен кораб. Годишният капацит е за 100 000 пасажера.

11144602_804524906251061_791883857_o

Снимка: Пресцентър Пристанище Бургас

 

Най-интересно и оживено е тук обаче, когато има акостирал круизен кораб. Можете да махате на пътниците му и да се пощракате за спомен на фона на лайнерите. И най-вече можете да усетите духа на морето и приключенията, които като рибарски мрежи могат да ви оплетат за секунди. Като вметка – за пристанище Бургас за тази година има заявени и планирани близо 30 посещения на круизни кораба. Стискаме палци максимален брой от тях да се осъществят.

Бира, цаца и море

Гореизписаната формула лекува всичко – от любовна мъка, през нежелание за работа до разпадащо се приятелство. След като сте проявили любознателност към Морската гара и почти готовата трафик-кула, в очакване на още инфраструктурни облаги в района, можете да изпиете една бира или пък чаша вино. За целта или си носите желаната напитка и докато я консумирате, заформяте приятен лаф с рибарите наоколо, или пускате котва на „Jolly Roger”.
Заведението беше изненада дори и за кореняк бургазлия като мен, явно съм го пропуснала, залепена до парното вкъщи. Ресторантчето разполага със слънчеви маси отвън, работи до 22 часа, кани ви на една рибна чорба, класики като кебапчета, тарама хайвер или миди. Въпреки че се доближава до идеята за „капан”, всъщност е доста спретнато и чисто, с внимание към детайли като закачливи оливерници. За да изразходите калориите, Jolly Roger работи на самообслужване, но не липсваше и персонал, който в крайна сметка ни донесе поръчките на масата. Заредете се с малко търпение, защото мястото е доста посещавано особено в почивните дни.
В непосредствена близост се намира яхт клуба, така че не липсват готини родители на рояци и малчугани, които щъкат около масите след тренировки. С други думи – идилия.