В английския език има един много хубав израз, който е добре да не забравяме. Това е “Just let it go”. Преведено на български означава буквално да се пуснеш от нещото, което държиш.

Този израз и това действие са част от основата на будизма, който учи хората да не задържат в себе си болката, разочарованието, стреса и въобще всичко, което ги кара да се чувстват зле. В днешно време така се хващаме за всичко, което ни тормози, че в съзнанието ни не остава място за хубавите неща, за слънчевото време и за хората, които обичаме и които ни обичат.

Отървете се от лошите мисли

Замислете се какво ни причиняват всички негативни неща, които ни минават през главата всеки ден. Те не ни карат да се чувствате добре, а продължават да дълбаят в нас само огромна дупка, която ни причинява единствено болка. И ако добре анализираме всяка негативна ситуация, в която сме попаднали ще разберем, че не хората или обстоятелствата, а ние самите продължаваме да се самонараняваме. Повтаряйки си всяка лоша случка, всяка обида, всеки лош спомен, мразейки някой, мислейки за него лоши неща, ние не нараняваме него, а само и единствено себе си. Вие сте единствения човек, който може да контролира щастието си, не разчитайте на никой друг, защото само вие и единствено вие имате тази сила. Ето защо спрете да се държите за лошото, за нещата, които ви нараняват всеки ден и ви отдалечават от това да сте щастливи. Just let it go!

shoes-770420_1280

Спрете да контролирате

Всеки ден се опитваме да контролираме какво ли не – хората около нас, живота си, искаме хиляди неща, тормозим се за всичко, което не се получава, дори обвиняваме хората и им се сърдим, затова че не ни правят щастливи. Това ни изнервя и натоварва, а в края на деня са чувстваме изтощени, тъжни, безсилни. Ето защо трябва да спрете да контролирате нещата, които не можете да промените. Вдишайте дълбоко, затворете очи и се отпуснете. Приемете нещата такива каквито са, не винаги можете да контролирате ситуацията. Винаги е по-добре да изчакате, да се спрете за малко и да оставите ситуацията да се развие сама. Когато направите това, болката изчезва, дупката, която тя е дълбала също.

beach-885109_1280

Сменете гледната точка

Понякога се оказва толкова лесно да се подадем на проблемите и трудните ситуации, в които попадаме, че бързо се оказваме погълнати изцяло от тях. В такива моменти забравяме всичко хубаво, забравяме за съществуването на толкова много други „неща“, които ни правят щастливи. Понякога имаме силата и възможността да влияем над тях, но понякога не. Колко по-лесно би било, ако в такива моменти се опитаме да се дистанцираме от проблемите си, да излезем извън ситуацията, погледнем към тях отвисоко и отдалече. Със сигурност ще ни се сторят толкова нищожни и незаслужаващи нашето внимание, толкова дребни и незначителни. Следващият път когато попаднете в ситуация, в която някои ви е ядосал, обидил, наранил или отблъснал например, задайте си следните въпроси: „Какво ще бъде значението на това събитие за мен след година? Ще промени ли по някакъв начин живота ми?“ Отговорете си искрено и ще видите, че в повечето случаи това което може да изгубите само, а излишни тревоги и страхове. Животът е прекрасен, просто трябва да го погледнете с усмивка и той ще ви отвърне със същото. Правете всеки ден добро, дарявайте любов, бъдете мили с всички около вас и това ще ви се върне. Давайте щастие и ще ви се даде щастие.