Едно от най-големите очарования на Италия са нейните много лица. Може би затова е една от най-обичаните държави в света и никой не си е тръгнал безразличен оттук.

Ако беше жена, щеше да е едновременно най-красивата и най-суетната, много шумна и порядъчно разпиляна, щеше да омагьосва, но и да ядосва, щеше да разтърсва от емоции и да те оставя без думи всеки път, когато откриеш някоя нейна различна черта. Едно такова диво, красиво, лудо, безкрайно слънчево и магнетично лице е Сицилия.

Ериче

Преживяването е много различно от всяко друго в Италия, а контрастът север-юг е осезаем. Купонът започва още на летището разбира се, където „казиното“ е пълно (на италиански означава хаос, безпорядък, лудница)  и веднага се усеща южняшкия дух на местните. Заговарят те, разпитват те, правят ти комплименти и естествено се опитват да ти продадат това, което имат за продаване.

Ачи Треца

Едноседмичната ми ваканция в Сицилия започна на източното крайбрежие в района между Катаня и Таормина. Въпреки знанието, че островът е доста голям и няма да успеем да видим всичко желано, пак се изненадахме, че разстоянията наистина са сериозни на фона на очакванията.Следвайки решението да избягваме големите градове, уважихме Giardini Naxos – плажът си заслужава, Taormina – задължителна спирка, Etna – още по-задължителна спирка и Siracusa – там очарованието определено липсваше.

Без съмнение посещението на Етна е едно от задължителните за този район, все пак активни вулкани не се срещат навсякъде.

За да е пълноценно изживяването са ви необходими хубаво време (планински район е, не е за подценяване), удобни обувки и един ден от времето ви (може и по-малко ако сте от по-бързите туристи). Таормина от своя страна от онези малки, кокетни италиански градчета, за които се чудиш как е възможно да са толкова чаровни. Факт е, че е доста туристическо място, но това не може да помрачи невероятните гледки, които се откриват към залива и към Етна, малките улички, цветните магазинчета и романтичните ресторанти.

След източния бряг, се отправихме на запад, където отседнахме в района на Marsala, а освен плажовете, основни акценти ни бяха Agrigento, San Vito Lo Capo, La rizerva dello Zingaro и Erice. Накратко казано – всичките са задължителни!

Древногъцките храмове в Агридженто пренасят в друга реалност и определено си струва обиколката, дори и под парещото лятно слънце.

Агридженто

В близост е и Скала Деи Турки – плаж, до който не успяхме да стигнем, но определено ще е в програмата ако има следващ път. Сан Вито Ло Капо е може би най-известният плаж на Сицилия и това не е случайно. Огромна ивица, спокойно тюркоазено море и гледка, която спира дъха.

Средновековното градче Ериче, кацнало на хълма до Трапани е глътка прохладен сицилиански въздух и разбира се носи усещането, че времето е спряло.

Ериче

Черешката на тортата единодушно е денят прекаран на лодка в заливите на резервата Дзингаро. Отправната точка е Golfo di Castellammare, откъдето може да си наемете лодка и да отплавате до закътани заливчета и плажове, подводни пещери и живописни скали. Може да избирате варианти между цял ден или половин ден, като си плащате за лодката, горивото и капитана на лодката. Макар местните да ни убеждаваха, че можем и сами да я управляваме, добра идея е да се доверите на някой по-опитен. В допълнение на спокойствието, шансът да попаднете на някой чаровен „морски вълк“, който да разказва истории на италиански (по-скоро на сицилиански, което не е точно италиански) е огромен и ще направи изживяването още по-цветно.

Резерват Дзингаро

Отделно от красивата природа и местата, които си заслужава да се видят, Сицилия е известна с храната и виното. Отдайте се морските деликатеси, на пастата с морски дарове, на местният специалитет – филе от риба тон с пистакио. Всъщност пистакиото е навсякъде и във всичко, защото там го отглеждат. Каноли, сладолед, гранита – доверете се на максимата, че това, което ни прави щастливи не ни прави дебели и всичко ще е наред.

В допълнение на всичко казано дотук, насладете се на местният дух и начин на живот на сицилианците. Избягвайте август, защото тогава цялата държава почива и всички се отправят именно натам или към Сардиния и Пулия. Положителната слава на Сицилия безспорно идва от красивата природа, от преплитането на хилядолетна история, традиции и колорит и от вкусната храна. Лошата – от престъпността и бедността. Място на контрасти, крайно нелогично шофиране, хора, които се наслаждават на живота във всичките му нюанси и малки удоволствия, които оставят следи.