This post is also available in: English (Английски)

Концепцията за споделените работни места едва ли някога е била по-популярна отколкото в момента.

C-Space в Берлин, което отваря врати през 1995 г. става първото и най-известно коуъркинг пространство в света. Оттогава подобни споделени работни пространства започват да се появяват в почти всички големи градове по света, следвайки вълната на непрекъснато растящия брой фрилансъри, предприемачи, програмисти и други професионалисти, работещи на свободна практика. България също се нарежда в топ 10 на най-добрите места в света, подходящи за фрилансъри, споделените работни пространства вече са изключително популярни и у нас. Освен САЩ и някои европейски държави като Чехия, Испания и Естония, регионът на Югоизточна Азия и Нова Зеландия набират все по-голяма популярност, налагайки и моделите на ко-ливинг и ко-шеринг.

Днес, споделените работни пространства заемат площ от близо 9 млн. кв.м. само на територията на Щатите, а най-голямата коуъркинг компания в света WeWork, тази година бе оценена на 20 млрд. долара.

В момента WeWork има около 120 хиляди клиенти и локация в почти всеки метрополис. В световен мащаб има около 14 000 коуъркинг пространства и около 1.2 млн. човека са работили поне веднъж в едно от тях. Кои са най-добрите, популярни, иновативни и екстравагантни пространства е въпрос на субективно възприятие и онлайн пространството бълва безброй класации по темата. Предлагаме ви гледната точка на глобална медийна компания Red Herring (допълнена с някои наши лични наблюдения) за това кои са някои от най-атрактивните коуъркинг места в света.

GoWork, Гургаон, Индия

Гургаон (познат още и като Гуруграм) е сателитен град на Ню Делхи и в момента може би е един от най-бързо развиващите се технологични хъбове в света. Към днешна дата, градът е дом на повече от 250 Fortune 500 компании. Населението на града е 900 000 души и там се намира най-голямото коуъркинг пространство в света GoWork. Площта му е 240 000 кв.м. и пространството повече прилича на голяма корпоративна сграда, отколкото на място, където работят предприемачи. Но неговите 12 000 места далеч превъзхождат следващото по големина пространство на WeWork Лондон, което е с 3000 места. И въпреки че няма същото излъчване и стил като останалите места в тази класация, мащабите му го превръщат в невероятно добра възможност за нетуъркинг за тези, които искат да „изгреят“ на сцената на технологичният бизнес в Индия.

Hubud, Бали, Индонезия

Възможно най-инстаграмабъл мястото от всички попадащи в класацията. Hubud се намира в културната столица на Бали – Убуд и привлича вниманието на стартъпи, фрилансъри и предприемачи с уникалния си дизайн и интериор, тъй като цялата „къща“ е направена от бамбук, всичко е еко, био и органично. Hubud отваря врати през 2013 г., благодарение на двама ентусиасти от Америка и Канада. Други две коуъркинг места в Бали, които горещо препоръчваме от личен опит са Outpost – в Убуд и Чан Гу, и Biliq Bali, за което вече ви разказахме. Това, което отличава Outpost и го превръща в абсолютният ни фаворит е безупречното ниво на услугите и общността, която хората от това място успяват да създадат. Biliq Bali е другото ни любимо място, което се намира в Семиняк и което се отличава с персонално отношение и внимание към всеки посетител, гъвкави предложения и креативни работилници, в подкрепа на местните общности.

Factory, Берлин, Германия

Берлин е една от водещите световни дестинации за предприемачи, дигитални номади и други творчески натури. Factory определят себе си като общност от иноватори и са може би „царете“ на този пазар в региона. Освен стартъпи и технологични компании, в сградата се помещават и международни компании като Soundcloud и Uber. Повече от 200 стартъпи определят Factory като свой дом, а стилът на сградата съответства изцяло на облика и енергията на Берлин.

WeWork SoHo, Ню Йорк, САЩ

Просранството WeWork SoHo може и да не е най-голямо като площ, но дизайнът и архитектурата му са образец за облика на коуъркинг местата по света. Хъбът обаче е перлата в короната от локации на най-голямата коуъркинг компания в света WeWork, която в момента притежава 270 пространства в света и досега е придобила повече от 10 компании като Meetup, Naked Hub и MissionU. Сградата, в която се помещава WeWork SoHo е построена през 1910 г. и е точно в епицентъра на артистичния и модерен квартал Сохо. Партньорството с местното кафе Joe, означава неограничени доставки за неуморните предприемачи, артисти и други свободно практикуващи „дигитални нинджи“. Наличието на шест етажа и стотици бюра може само да ни подсказва, че опашката за капучино никога не е малка…

Cocovivo, Сан Кристобал, Панама

За тези, които мечтаят за уединено работно място, Cocovivo, разположено в красивата местност Bocas del Toro (Устите на бика) е точното място. Оазис сред уникално красивата природа наоколо – 145 акра джунгла зад ппространството и коралов риф, достъпен посетителите, в който през нощта може да се наблюдава и светещ планктон. Традиционният облик на мястото сякаш крещи „Изолацияяяя!“ но локацията е перфектно оборудвана, така че да поддържа стартъпите живи, дори и от разстояние. Cocovivo  може спокойно да се определи като едно от най-добрите места в света където да си работите „от вкъщи“. Или пък най-готиния офис, от който да подхванете ежедневните си задачи. И в двата случая забавлението е гарантирано!

Броят на споделените работни пространства по света продължава да расте и освен локацията и атрактивния дизайн, това което ги отличава са качеството на услугите и умението да се създаде общност и креативна, приятелска атмосфера.

Източник: Red Herring