В днешното време са малко хората, които проявяват характер, опълчват се срещу общоприетите норми и чертаят своя път.

Но това не дълбокомислен текст за психологията на човешката слабост или проява на сила и стоицизъм в трудни житейски моменти. Това е поучителна история за характерно питие, което има силата да те отпусне след дългия тежък ден, което носи топлината на ирландските пъбове мириса на плодове и още нещо…

На дегустация в много симпатичен бар в центъра на София, в който като влезеш единственото нещо, което искаш е да се насладиш на чаша добро уиски, се запознах с него, характерния ирландски вкус. И така в късния следобед на топлия есенен ден, се настаних удобно пред маса, на която бяха грижливо подредени 4 чаши, а на дъното им грееше глътка от карамелената на цвят напитка.

В малкия и уютен бар започна срещата ми с Джон Куин, главен посланик на ирландския „елексир“ Tullamore D.E.W. Благодарение на него вече не съм просто любител на уискито, който просто пие не знаейки какво точно… Вече съм любител, който знае, усеща и разбира различните му вкусове.12255414_10153689768196904_2053550603_oЗа повечето хора всяко уиски има вкус на…уиски, всички са еднакви. Признавам си, че до вчера и аз бях така, но вече не. И така нека пристъпим към основното, първо името Tullamore D.E.W. е съчетание от града, в който се произвежда и инициалите на неговия създател. Тройно дестилирано и тройно „блендет“ (смесено). Какво означава това? Ами сега ще се опитам да обясня. Оригиналният Tullamore D.E.W. се приготвя от зърнено, малцово и уиски в меден казан. Съчетанието от всеки от тези три вида уиски създава характерният вкус на оригиналния Tullamore D.E.W. Ароматът му е плодов, на зелена ябълка и лек пикантен привкус.6TullamoreDew2От добавката на зърненото уиски идва по-мекият вкус и плодовият аромат. Малцовото уиски, типично за Ирландия и Шотландия, представлява малцов ечемик, който придава сладникавия вкус. Ирландците използват 50% малцов ечемик в приготвянето на уиски. Тройно дестилирано, означава, че е отлежавало в три вида бъчви. В първият вид е отлежавал бърбан, втория Tullamore D.E.W., а в третия италианско шери. И да, определено се долавя аромата на шерито.

Любопитен факт: бъчвите от шери са 10 пъти по-скъпи от тези на бърбана. Всяко уиски отлежавало в такава бъчва наистина е прекрасно на вкус.

Най- младото уиски в колекцията на Tullamore D.E.W. е 10-годишно, малцово. Мирисът му е на печено дърво, ядки, а плодовия аромат е на ананас. И да усеща се наистина. Опитайте, затворете очи и вдишайте
характерния и прелестен аромат. Десетгодишният Tullamore е 100% малцово уиски от една единствена дестилерия. WGS-hire-ISL_tullamore-dewДванадесетгодишното, ми хареса много. На мен, 100% ми мирише на вишнево шери, улавям аромата на шоколад и може би лекия дъх на червено вино. Всеки усеща по различен начин, сигурна съм, че за едни един аромат ще е по-силен от друг. Просто опитайте. Особено като ви кажа, че е наградено за най-добро уиски на цена под 60 EUR.3-12years-placeholder

Четвъртият вкус е на Tullamore D.E.W.Феникс.Той има специална история и е най-силното сред всички с впечатляващите 55% съдържание на алкохол. Името му произлиза от това, че дестилерията, в която се произвежда изгаря през 1873 от първия в света въздушен инцидент. През 2013 от пепелта на изгорялата сграда се ражда новата дестилерия на марката и специалното уиски – Tullamore D.E.W.Феникс.

И като за край, ще развенчая един мит, не е грях да разредите уискито си с вода. Водата разтваря ароматите и вкусовете му. Опитайте!