The little things” няма клиенти, има приятели. Попаднах тук преди няколко месеца, след като моя приятелка (Благодаря ти, Деси!) му направи толкова вкусна препоръка, че беше невъзможно да устоя. И оттогава съм пристрастена към пастата и десертите на Теди, която е главен готвач там.

Пламена, Мария, Симо и Теди са приятелите, които създават „The little things”. До онзи момент всеки един от тях се е занимавал със съвсем различни неща, с изключение на Теди, която е „мастър“ в кухнята и единствена от тях вече има опит. Заедно, през лятото на миналата година, сбъдват мечтата си.

3lt

Как започва всичко

В София има много интересни места, но не и такова, което да съчетава всички тези малки неща, които търсехме в едно място – домашен уют, вежливо обслужване и храна, която да е приготвена с много желание и любов, разказва Пламена. И затова решават да си направят свое. Намират къщата на ул. Цар „Иван Шишман“ 37, която също необикновена – сградата е на 110 години, а в нея са живели полковник Дрангов и неговото семейство. Заедно със свои приятели се захващат с ремонта на мястото, на който посвещават около 9 месеца.

Почти всичко са си направили сами. Тук има малки неща, които сме събирали от най-различни кътчета на България, Бургас (откъдето е Пламена), Козлодуй (откъдето е Симо), от малки планински селца и откъде ли още не – някои сме ги поръчвали от чужбина, на други сме давали втори живот, след като са били захвърлени на улицата. Нарекохме мястото „The little things”, защото детайлите са нещо, което е важно за нас и на което обръщаме внимание, казва още Пламена.

Вкусната храна е само началото

Теди е вдъхновението в кухнята и човекът, който е измислил цялото меню, казва Пламена. Правим си всичко сами, на място, единствено хляба нямаме възможност да приготвяме тук. Иначе и пилешкият пастет е домашен и лютеницата, и кътъкът…всичко! Нещата в менюто са все такива, които хората могат да си направят и сами вкъщи, просто ние ги поднасяме по различен начин, казва Пламена. Няма нещо, което е по-специално от останалите, просто зависи какво обичате и какво ви се хапва точно сега. Пламена споделя, че в момента тапасите са голям хит, а едно от нещата в менюто, което наистина ги отличава от всички останали, са десертите. За тях, както и за всичко друго в менюто, концепцията е следната – хрумва ни нещо, решаваме да го пробваме, експериментираме и ако се получи – СУПЕР! Правим го!

4lt

 

От десертите, горещо препоръчва Морковената торта, която е фурор сред приятелите на Малките неща а с идването на лятото, в менюто ще се появи домашният сладолед на „The little things”. Очакваме топлите месеци, за да отвори и градината, която може да посрещне около 20-25 души. Местата в къщата са към 80, но без резервации трудно ще си намерите маса, особено през уикенда или вечер.

1lt

Не просто ресторант

Съвсем скоро, ще бъде готов и таванът, който ще се превърне в място за различни събития и артистични вечери, посветени на литературни четения, музика на живо, изложби. Иначе стените на „The little things” още от сега са запазени до август за различни изложби. В момента например ги красят прекрасни рисунки, направени от деца с аутизъм, а Пламена се надява да ги продадат всичките и да съберат повече средства в помощ на младите творци.

Докато си говорим, тя ми казва също, че не иска това място да бъде просто ресторант и че имат толкова много идеи как да го развиват и обогатят. Пожелавам им успех, защото това наистина не е просто ресторант, а едно малко и красиво бягство от реалността. А и защото на малките неща им отива да са с големи сърца, смели мечти и много приятели.